Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavské pracoviště hospice Vysočina končí. Chybí zdravotnický personál

Středisko Domácího hospice Vysočina v Jihlavě k 31. 12. 2019 musí ukončit svou činnost. Hospic zde bude poskytovat péči pouze dětským pacientům. Důvodem toho, proč jihlavská pobočka zanikne, je dlouhodobý nedostatek zdravotního personálu.

„Naším cílem je poskytovat domácí hospicovou péči v souladu se standardy mobilní specializované paliativní péče a ty stanovují i konkrétní požadavky na personální obsazení. V Jihlavě jsme se dlouhodobě potýkali především s nedostatkem zdravotních sester,” vysvětluje ředitel Domácího hospice Vysočina Petr Hladík. Ve žďárském okrese pokračuje činnost hospice beze změn.

Co je to hospic? 
Jde o zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, tedy k tzv. paliativní péči. Hlavním účelem hospiců je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání.

Domácí hospicová péče pro dospělé bude na Jihlavsku nadále dostupná. „Jednali jsme s domácím hospicem Sdílení Telč i s Oblastní charitou v Jihlavě. Obě organizace jsou schopné v současné době vykrýt poptávku po domácí hospicové péči na Jihlavsku,” doplnil Petr Hladík. Klienty, kteří využívají sociální služby, především odlehčovací služby, předává hospic dalším poskytovatelům ŽIVOT 99 Jihlava, ICSS Jihlava a Krizové centrum Jihlava.

O péči na Jihlavsku nepřijdou ani dětští pacienti, o ty se i nadále bude starat Domácí hospic Vysočina. „O rozvoj dětské paliativní péče jsme usilovali dlouhodobě a získali jsme na ni i významnou finanční podporu ministerstva zdravotnictví,” zdůraznil ředitel hospice Petr Hladík.

K dětem speciálně vyškolený personál 

Péči o dětské pacienty bude zajišťovat speciálně vyškolený tým v okresech Žďár nad Sázavou i Jihlava. „Nicméně další činnost chceme nyní soustředit na rozvoj mobilní specializované paliativní péče v okrese Žďár nad Sázavou. Chceme i nadále prohlubovat spolupráci s Nemocnicí Nové Město na Moravě i praktickými lékaři,“ doplnil na závěr ředitel Hladík. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto pixabay.com | Zdroj Domácí hospic Vysočina

Štítky hospic, péče, pracoviště, personál, zdraví, úmrtí, Kraj Vysočina, Jihlava, pacient, Petr Hladík, okres Jihlava, Žďár nad Sázavou, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské pracoviště hospice Vysočina končí. Chybí zdravotnický personál | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.