Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jihlavské nemocnici mění magnetickou rezonanci. Starý přístroj za 10 let vyšetřil tisíce pacientů

Jihlavskou nemocnici opustil šestitunový gigant. Řeč je o magnetické rezonanci. Starý přístroj, který v Jihlavě sloužil deset let, nahradí nový. Magnetická rezonance je teď v jihlavské nemocnici mimo provoz.

Dochází k obměně přístroje starého deset let. Stejně jako tehdy, i teď se musela na pomoc přivolat těžká technika. „Stěhování tak velkého a těžkého přístroje, je komplikované. Musíme povolat na pomoc jeřáb a bourat,“ říká provozně technický náměstek Alexander Filip.

Jihlavská nemocnice se s přístrojem loučí po deseti letech, za tu dobu vyšetřil tisíce pacientů: „Vyšetření pomocí magnetické rezonance patří mezi moderní zobrazovací metody. Vyniká především vynikajícím kontrastním rozlišením jednotlivých tkání, schopností odlišit od sebe i tkáně s velmi obdobnou strukturou. V praxi to znamená nejen například vynikající odlišení bílé a šedé hmoty mozkové, ale rozlišení normální tkáně od tkáně postižené chorobným procesem. V tomto ohledu má magnetická rezonance výsadní postavení mezi všemi zobrazovacími metodami,“ říká primář Oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer.

Jak dodává, princip magnetické rezonance je odlišný od ostatních zobrazovacích metod. „Využívá fyzikálního principu, že každé atomové jádro má určitý magnetický moment. To znamená, že každé jádro atomu rotuje, které má vlastní frekvenci. Po usměrnění rotace všech jader v silném magnetickém poli a následným vypnutím působící magnetické síly, se každé jádro dostává do vlastního klidového stavu, a při tom vydává svou vlastní frekvenci. To vede k vytvoření napětí, které je měřitelné přijímacími cívkami. Jednoduše řečeno, každá velikost naměřeného napětí je specifická pro určit typ tkáně,“ dodává primář Neubauer.

Nový přístroj přivezou v půli října a vyjde na zhruba 37 milionů korun. V současné době se kvůli obměně přístroje objednává na poslední měsíc roku. „Tímto se omlouváme všem pacientům, objednáváme v těchto chvílích na prosinec,“ říká vedoucí radiologická asistentka Hana Böhm Kalendová.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky magnetická rezonance, přístroj, nemocnice, zdraví, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, tkáň, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici mění magnetickou rezonanci. Starý přístroj za 10 let vyšetřil tisíce pacientů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.