Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novorozence v jihlavské nemocnici pomohou hlídat nové monitory dechu

Dvaadvacet nových monitorů dechu mají nyní pro novorozence na dětském oddělení jihlavské nemocnice. Tyto přístroje sledují dechovou aktivitu novorozence a včas upozorní na poruchu dechu. Výrazně tak ovlivní možné následky SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence).

Celkem dvacet dva kusů v hodnotě 44 tisíc korun věnovala Nadace Křižovatka, která pomáhá ohroženým dětem a spoluobčanům již přes 20 let. „Moc děkujeme, dar nám pomůže, protože monitory a další přístroje potřebujeme pravidelně obměňovat,“ říká primář dětského oddělení Martin Zimen.

„Během prvního roku života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní zvukový a světelný signál přístroje personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy,“ popsala Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace.

Na dětském oddělení se na šesti odděleních stará o pacienty zhruba 60 sester a 14 lékařů. Ročně jsou na oddělení hospitalizovány více než tři tisíce dětí a zhruba osmnáct set doprovodů.

„Za loňský rok se narodilo v jihlavské nemocnici 1238 dětí a počty každý rok stoupají. Letos zatím přišlo v Jihlavě na svět 490 miminek, což je o 40 víc, než ve stejném období loňského roku,“ vyčíslila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky monitor dechu, SIDS, novorozenec, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, apnoe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorozence v jihlavské nemocnici pomohou hlídat nové monitory dechu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.