Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení

Skoro 18 milionů stála nová záchytná stanice v Jihlavě, která je již zkolaudovaná a otevře se na začátku dubna. Vystřízlivět zde bude moci až 11 opilců. Nová budova jediné záchytky na Vysočině stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U Cvičiště.

Její výstavba začala na podzim loňského roku. Nejedná se o klasickou stavbu, ale o modulární systém. Nová stanice nahradila stávající, která nevyhovovala zejména požadavkům nové legislativy na velikost plochy jednotlivých kójí pro pacienty, dispozičního uspořádání a požadavků na hygienické a přístrojové vybavení.

Provoz jihlavské záchytné stanice od 1. listopadu 2018 převzala jihlavská nemocnice. Do té doby ji provozovaly Služby města Jihlavy. Ty však smlouvu s krajem vypověděly. Hlavním důvodem bylo zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic. 

„Stavba samotná s sebou nese daleko více vylepšení, než naplnění požadavků legislativy. Dojde k významnému vylepšení sociálního zázemí jako jsou sprchy, toalety nebo šatny, a to jak pro klienty, tak pro obslužný personál,“ říká provozně-technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip.

PSALI JSME: Stavba záchytky pro opilce v Jihlavě zahájena. Hotovo by mělo být za čtyři měsíce 

To však nejsou jediné „vychytávky“. Pro zlepšení mikroklimatu byl instalován systém rekuperace vzduchu kojí, kdy je z prostoru odsáván vzduch přes rekuperační jednotku, je předehříván vzduch čistý, a cestou chodeb je přiváděn zpět do kójí.

PSALI JSME: Během prázdnin přijala jihlavská záchytka skoro dvě stě opilců. Velká část nocleh nezaplatí 

Budovu vyhřívá podlahové topení. Ochranu obsluhy před možným útokem zvenčí zajišťují bezpečnostní okna ještě posílená o bezpečnostní fólii. Na bezpečnost klientů v kójích bude dohlížet nový kamerový systém. V předchozím zázemí bylo 9 míst, v novém je 11 míst.

„Výstavbu provedla firma Navláčil stavební firma, s.r.o., která byla vybrána na základě výběrového řízení za cenu 17 996 420 92 korun bez DPH,“ vyčíslila na závěr Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky záchytka, alkohol, budova, výstavba, vystřízlivění, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.