Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných mírně ubylo. Situaci ještě pomohou jarní prázdniny

Od krajských hygieniků dnes dorazila dobrá zpráva. Vypadá to, že hlavní vlnu chřipkové epidemie máme za sebou, respirační onemocnění jsou na ústupu. Aktuálně je 1339 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je o 311 méně, než tomu bylo před týdnem. Mezi lidmi nejčastěji koluje virus typu A.

„Pořád ale mezi lidmi koluje virus chřipky a hygienici zaznamenali za poslední týden pět vážných případů chřipky a jedno úmrtí na Pelhřimovsku,“ řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Alena Dvořáková. V souvislosti s epidemií v kraji stále platí asi dvacet zákazů návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízení. Ty by podle ředitelky Dvořákové mohly pomalu končit.

Od začátku letošní chřipkové epidemie už na Vysočině v souvislosti s chřipkou zemřelo pět lidí. Průměrná nemocnost v České republice je 1452 nemocných na 100 tisíc obyvatel, za poslední týden se snížila o třináct.

Z pěti krajských nemocnic platí dál zákaz návštěv v nemocnici v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě, nemocnice v Novém Městě na Moravě nepouští návštěvy jen na jednotky intenzivní péče. „Navíc příští týden budou jarní prázdniny a očekává se, že dojde k dalšímu poklesu. Každé zařízení si to udělá podle sebe, ale myslím si, že už by to šlo otevřít s tím, že by se měl edukovat personál i návštěvníci,“ vyjádřila se Dvořáková.

V současné době je nejvíc nemocných na Havlíčkobrodsku, kde je 1495 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Naopak nejzdravější jsou lidé na Jihlavsku, kde hygienici evidují 1218 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, jarní prázdniny, Alena Dvořáková, návštěva, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Česko, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Nemocných mírně ubylo. Situaci ještě pomohou jarní prázdniny | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.