Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Epidemie i nadále pokračuje. Hygienici evidují už čtyři úmrtí

I přes mírný pokles nemocných pokračuje na Vysočině chřipková epidemie. Na 100 tisíc obyvatel je 1650 nemocných, před týdnem bylo nemocných 1732. Kvůli vážnému průběhu nemoci bylo za poslední týden hospitalizováno sedm lidí, dva z nich v souvislosti s chřipkou zemřeli. Od začátku chřipkové epidemie evidují hygienici v kraji čtyři úmrtí, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Nemocnost se za poslední týden snížila na Jihlavsku, Pelhřimovsku a Žďársku, kde je ale nadále nemocnost z celé Vysočiny nejvyšší. Na 100 tisíc obyvatel je 1906 nemocných s akutními respiračními infekcemi. Před týdnem jich bylo 2020. „Epidemie pokračuje, virus chřipky s převahou typu A koluje dál,“ řekla ředitelka Alena Dvořáková. Přibývá nemocných nad 60 let. Na Jihlavsku zemřela v souvislosti s chřipkou žena ročník narození 1949 a na Třebíčsku muž ročník narození 1946.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly 
- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Kvůli epidemii, která na Vysočině začala na začátku února, je pro návštěvy uzavřeno 23 nemocnic a dalších zařízení, která pečují o seniory a nemocné.  Z krajských nemocnic nezakázala návštěvy jen Nemocnice Jihlava, přesto nemocnice vyzvala k dodržování několika základních pravidel, která mají šíření nemoci omezit. Především nemají lidé chodit na návštěvy, pokud mají sami příznaky respiračního onemocnění.

Celorepublikový průměr je 1684 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je o čtyři procenta méně oproti předchozímu týdnu. Nejvíc nemocných má Liberecký kraj, kde je je na 100 tisíc obyvatel 2091 nemocných.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, epidemie, nachlazení, zima, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, návštěva, okres Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Epidemie i nadále pokračuje. Hygienici evidují už čtyři úmrtí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.