Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontroly stravovacích služeb na Vysočině byly loni častější. Byl uzavřený třeba kebab v Bíteši

Hygienici loni na Vysočině provedli 915 kontrol stravovacích služeb, o 49 víc než v roce 2017. Ve 31 provozovnách museli nařídit likvidaci asi 400 kilogramů potravin. Dvě provozovny na místě uzavřeli, v roce 2017 neuzavřeli žádnou. Za loňský rok uložili pokuty asi za půl milionu korun, vyplývá z informací, které poskytl Jiří Kos z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSKV) a z informací na webu KHSKV. Kontroly pokračují i letos. Naposledy hygienici uzavřeli Baher Kebab ve Velké Bíteši na Žďársku.

Provozovnu kontrolovali v úterý. Podle jejich zjištění nebyla zařízená podle schválené projektové dokumentace, za toaletě pro personál nebyla u umyvadla tekoucí teplá voda, chyběl dřez na mytí zeleniny, saláty i dresinky byly skladované při nevhodných teplotách. Provozovna je uzavřená do doby odstranění závad.

Nejčastější závadou v restauracích zůstává nedodržování postupů, které mají zajistit nezávadnost přípravy a podávání pokrmů. Některé restaurace ani nemají takové postupy definované, i když je to jejich povinností. Druhou nejčastější závadou je hygiena provozu. Loni bylo takových závad zjištěno 35, stejně jako v roce 2017. Zlepšilo se upozorňování na alergeny. V roce 2017 porušily tuto povinnost asi dvě desítky provozoven, loni jich bylo méně než deset.

Skoro půlmilionová pokuta 

Hygienici loni uložili 198 správních trestů, z toho 142 pokut a 56 napomenutí. Pokuty byly v celkové výši 490 tisíc korun. Nejčastěji kvůli tomu, že se uchovávala vařená jídla do druhého dne, že se používaly potraviny s prošlou dobou spotřeby nebo kvůli nezajištění čistoty provozu.

Na Vysočině je v provozu 2880 stravovacích zařízení, nejvíc výčepů, barů a pivnic, kterých je 980. O 130 méně je restaurací, ve kterých se vaří. Cukráren, bufetů, provozoven rychlého občerstvení a pevných stánků je v kraji 520. Mezi stravovací zařízení patří i 400 závodních kuchyní a výdejen, 80 zařízení ve zdravotnictví a sociálních službách a 50 prodejních automatů.

Kontroly ve stravovacích službách provádí kromě hygieniků také Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky restaurace, stravování, kontrola, hygiena, Kraj Vysočina, jídlo, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, okres Žďár nad Sázavou, Velká Bíteš, Státní potravinářská inspekce, Státní veterinární správa České republiky, kebab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly stravovacích služeb na Vysočině byly loni častější. Byl uzavřený třeba kebab v Bíteši | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.