Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pracoviště zabývající se úrazy ruky dá Vysočina půl milionu korun. Chybí pily a vrtačky

Kraj Vysočina přispěje půl milionem korun na vybavení specializovaného pracoviště, které se v Novém Městě na Moravě zabývá chirurgií ruky. Pracovišti, které funguje asi rok, chybí hlavně vrtačky a pily na drobné kosti. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD).

Novoměstská nemocnice se na chirurgii ruky specializuje od roku 2015, kdy se stal primářem ortopedie Jaroslav Pilný. Vznik speciálního pracoviště podpořil před rokem Výbor České společnosti pro ortopedii a traumatologii pohybového aparátu. Slouží jako specializované nadregionální pracoviště k ošetření jak akutních úrazů ruky a zápěstí, tak k léčbě následků po úrazech či při degenerativních poškozeních kloubů ruky. Vzdělává lékaře z České republiky i ze Slovenska. Lékaři už zde provedli přes 300 zákroků v oblasti ruky zápěstí a loketního kloubu.

„Pracoviště přebírá pacienty, které by jinde kvůli chybějícímu personálu nebo vybavení nebyli schopni ošetřit, případně přebírá pacienty s komplikacemi, aby se mohli co nejdřív vrátit do plné zátěže," řekl primář Jaroslav Pilný, který se stal letos jako první Čech čestným členem Slovenské společnosti chirurgie ruky.

Pracoviště také nabízí stáže před atestací z oboru ortopedie a traumatologie nebo stáže v rámci celoživotního vzdělávání lékařů. Spolupracuje i při vývoji nových implantátů a zdravotních pomůcek. „Vzhledem k vysoké koncentraci specializovaných výkonů pracoviště spolupracuje na vývoji dlah a šroubů k ošetření úrazů v oblasti ruky a zápěstí," řekl Pilný. Podle něj jsou v České republice jen ve výjimečných případech pracoviště a specialisté, kteří řeší postižení ruky komplexně, přitom v mnoha evropských státech je chirurgie ruky samostatným oborem, nikoli jen chirurgickým podoborem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, úraz, ruka, podpora, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Nové Město na Moravě, Česko, Slovensko, vrtačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pracoviště zabývající se úrazy ruky dá Vysočina půl milionu korun. Chybí pily a vrtačky | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.