Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnice v kraji budou mít jednotný informační systém. Jako první ho zavedou v Jihlavě

Pět nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina čeká nutná výměna nemocničních informačních systémů (NIS). Po téměř roce příprav a dvou letech složitého soutěžení dnes Rada Kraje Vysočina rozhodla o výběru nejvýhodnější nabídky od společnosti Stapro za 64 milionů korun.

„NIS bude pořízen z prostředků kraje a dotace EU fondů s tím, že reálně by jeho obměna měla proběhnout do pěti let. První nemocnicí, kde bude systém řídící chod všech oddělení, evidující zdravotní dokumentaci nebo využití zdravotnického zařízení zaveden, je Nemocnice Jihlava. Nový systém bude schopen zajistit také vyšší bezpečnost, efektivní provoz a především umožní integraci a sdílení dat mezi ostatními krajskými nemocnicemi v souladu s krajem podporovaným eHealth,“ komentoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Výběr nemocničního informačního systému patří k extrémně komplikovaným veřejným zakázkám, které kladou vysoké nároky na hardware, software a další technologie nutné k zabezpečení provozu nemocnice a na udržitelnost systému. Tato zakázka má na mnoho dalších let vyřešit ne zcela ideální stav současně využívaných nemocničních informačních systémů, které po desítkách let fungování nedokážou stoprocentně naplnit potřeby a požadavky na zavádění nejmodernějších funkcionalit v rámci eHealth.

Správné i hospodárnější řízení nemocnic

„Zásadní je i kompatibilita nového NIS s aktuálně platnou legislativou a technickými standardy. Naším cílem je mít jediný NIS, což v neposlední řadě ocení i samotný management nemocnic. Díky vhodnému nastavení IT řešení lze získávat reálné informace o aktuálním stavu zdravotnického zařízení, které pomohou ke správnému i hospodárnějšímu řízení,“ doplnil Vladimír Novotný.

Pět nemocnic Kraje Vysočina v současné době využívá tři různé NIS, ve většině případů na hraně životnosti. NIS patří podle počtu uživatelů k nejrozsáhlejším, ale také nejsložitějším informačním systémům využívaným ve veřejných institucích.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková

Štítky nemocnice, informační systém, data, Kraj Vysočina, Jihlava, Vladimír Novotný, Evropská unie, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji budou mít jednotný informační systém. Jako první ho zavedou v Jihlavě | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.