Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranáři na Vysočině mají už deset let chytré tablety. Sdílí tak data s krajskými nemocnicemi

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina už deset let využívá při výjezdech k pacientům speciální počítačový systém tabletů, prostřednictvím kterého sdílí základní data o pacientech se všemi pěti krajskými nemocnicemi na Vysočině a vybranými nemocnicemi v České republice.

V době zavádění systému byla vysočinská záchranka první v České republice, která umožňovala profesionálním záchranářům pracovat už při primárním výjezdu se zdravotní dokumentací pacienta.

Počítačový systém napojený na krajské nemocnice dá zasahujícímu záchranáři okamžitou odpověď na otázky: Kolikrát byl pacient zdravotníky ošetřen a s jakými diagnózami, pomůže mu v rozhodování, zda může pacienta ponechat v domácí péči, nebo je třeba ho transportovat do nemocnice. V současné době je systémem tabletů vybaven kompletně celý vozový park Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina čítající 64 sanitních vozidel.

Lepší rozhodovací pozice

Systém funguje jednoduše: Zdravotník po identifikaci pacienta může nastudovat z dostupných zdravotních záznamů nemocnic a záchranky informace o pacientovi, na místě zásahu už disponuje základními informacemi. Samozřejmostí je propojení tabletu s příslušnou nemocnicí, což umožní přístup k datům z nemocnice a také přenos informací z tabletů do informačního systému příslušné nemocnice.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina provedla v roce 2017 celkem 45 722 zásahů. V letošním roce do konce září už uskutečnila 36 363 výjezdů z toho 565 leteckou záchrannou službou. Z celkového počtu zásahů ošetřila pacienty s interními obtížemi ve 24 614 případech, zasahovala u 8 800 traumat a poskytla péči při 693 srdečních příhodách a 871 cévních mozkových příhodách.

Posádka má díky informacím v tabletu lepší rozhodovací pozici, ošetřující zdravotník může dohledat informaci o předchozích zásazích, výsledcích předchozích vyšetření, záznamy o alergiích a reakcích na medikaci. „Tyto informace jsou zásadní při zásahu u nekomunikujícího pacienta. Záchranáři obvykle nemají čas po bytě hledat informace, ověřovat jejich aktuálnost nebo obvolávat příbuzné, sdílení informací přes tablet se během deseti let osvědčilo, záchranáři ho využívají standardně, především administrativní práci si bez něj už nedovedeme představit,“ říká ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Používání systému je v souladu s legislativou na ochranou osobních údajů.

Tablet využívaný Zdravotnickou záchrannou službou Kraje Vysočina je zodolněný notebook s dotykovou klávesnicí a s GPS navigací vybavený různými funkcemi. Nejen, že dokáže vyhledat přesně místo, kde se pacient nachází, ale usnadňuje záchranářům i složitou administrativu. Od roku 2015 jsou tablety ve výbavě každé záchranné služby, jejich pořízení bylo hrazeno z IOP včetně jednotné úrovně informačních systémů operačního řízení a modernizací technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky záchranáři, zdraví, tablet, data, nemocnice, pacient, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Česko

Záchranáři na Vysočině mají už deset let chytré tablety. Sdílí tak data s krajskými nemocnicemi | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.