Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nová plošina v jihlavské nemocnici pomáhá pacientům po úrazech i s bolestmi zad

Nového pomocníka mají v jihlavské nemocnici na rehabilitačním oddělení. Řeč je o terapeutické plošině, která slouží ke cvičení celého těla. Pomáhá pacientům po úrazech, po cévních mozkových příhodách nebo dětem. Nová pomůcka za téměř tři sta tisíc korun má široké využití.

Plošinu využijí pacienti ke cvičení celého těla. „A to jak hlubokého stabilizačního systému, stabilizaci kotníků a kolem, posilování paravertebrálních svalů,“ jmenuje vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Jana Ciprušová.

Novinku na rehabilitačním oddělení využije široké spektrum pacientů. „U těch traumatologických, neurologických, ale třeba i u dětí, které špatně drží tělo,“ dodává Jana Ciprušová. Nejvíce využívají plošinu pacienti, které trápí vertebrogenní potíže. 

Pomocník za téměř tři sta tisíc korun se skládá z malé plošiny, která se nasadí na čočku. Cílem je korigovat stabilitu. „Stabilizuje páteř tonizací a centrací hlubokých paravertebrálních svalů. Využít se může i pro horní končetiny k posilování  svalstva pletence ramenního,“ popisuje Jana Ciprušová. Plošinu lze propojit s počítačem, takže zdravotník přesně vidí, které svaly u pacienta v daný okamžik zabírají. Tymo je multifunkčním terapeutickým a měřicím systémem pro počítačově asistovanou rehabilitaci. Toto zařízení umožňuje terapii funkce opory horních končetin, rozložení váhy, zatížení dolních končetin a stabilitu trupu.

Distrïbuce váhy a stabilita trupu 

Přístroj lze použít ve statickém nebo dynamickém módu. Ve statickém módu je plošina stabilně umístěna na pevné podložce a terapie se provádí ve stoji, v sedu nebo pro nácvik opory horních končetin. Zde můžeme měřit distribuci váhy a vynaloženou sílu.

„Dynamického módu se dosáhne připevněním adaptéru na spodní stranu plošiny, který zapříčiní její labilitu v pravolevém nebo ve všech směrech. Tato varianta umožňuje nácvik a hodnocení pokročilých rovnovážných a stabilizačních funkcí trupu. Přístroj se využívá nejenom u ambulantních, ale také u hospitalizovaných pacientů. Terapeutická plošina vyšla na 280 tisíc korun," doplnila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava. 

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky plošina, rehabilitace, cvičení, zdraví, Nemocnice Jihlava, pacient, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová plošina v jihlavské nemocnici pomáhá pacientům po úrazech i s bolestmi zad | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.