Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavská nemocnice bude možná léčit i čínskou medicínou. Jeden z lékařů plánuje její studium

Chirurg jihlavské nemocnice Petr Vylam bude tři měsíce studovat čínskou medicínu v autentickém prostředí čínské nemocnice. Své poznatky by rád zúročil při léčbě vážně nemocných pacientů Nemocnice Jihlava. Byla by to zřejmě jediná nemocnice v ČR, která by čínskou medicínu nabízela pacientům mimo specializované ambulance. Nejdřív je ale nutné ověřit, zda taková léčba vůbec bude možná, řekl Vylam. Do čínské provincie Chu-pej odletí 3. září.

Při studijním pobytu se chce přesvědčit, zda by bylo možné například akupunkturou a změnou stravy příznivě ovlivňovat léčbu vážně nemocných onkologických pacientů, případně pacientů po mozkových příhodách či infarktech. „Stáž jsem si naplánoval na delší dobu, abych viděl, jaký je u těch lidí posun v léčbě,“ řekl třiačtyřicetiletý Vylam. Působí jako chirurg, ale osm let se z vlastního zájmu věnuje také čínské medicíně. Její poznatky by rád využil při léčbě nemocných i mimo chirurgický obor.

Provincie Chu-pej ve východní části střední Číny má 57 milionů obyvatel. Na jejím území se nachází elektrárna a přehradní nádrž Tři soutěsky. Tamní hospodářství se specializuje hlavně na automobilový průmysl, lehké a těžké strojírenství, letecký průmysl i oblast životního prostředí. Provincie má vysoké procento vysokoškoláků, v regionu je 130 univerzit.

„Bylo by to zároveň něco jiného než koncept ambulantní péče,“ řekl Vylam.  Ambulantně se lze podle něho čínskou medicínou v České republice léčit v Hradci Králové nebo v pražské motolské nemocnici. Přidávat postupy čínské medicíny ke klasické léčbě podle něho v českých nemocnicích běžné není.  „Mám sice ideje o tom, co by mohlo fungovat, ale až na místě uvidím, zda je to aplikovatelné tak, jak si představuji,“ dodal Vylam.

Jeho studijní cestu podporuje i Kraj Vysočina. Vylam míří do nemocnice v provincii Chu-pej, se kterou kraj dlouhodobě spolupracuje. Dva tamní lékaři v roce 2016 pobývali v nemocnicích zřizovaných krajem, řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Vylam je podle něho pravděpodobně největším odborníkem na tradiční čínskou medicínu v regionu, který bude schopný posoudit i případné podvodné praktiky některých léčitelů.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Nemocnice Jihlava, léčba, čínská medicína, Chu-pej, tradiční čínská medicína, Lékárenský komplex Jihlava, nemocnice, Česko, Jiří Běhounek, ČSSD, Fakultní nemocnice v Motole, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice bude možná léčit i čínskou medicínou. Jeden z lékařů plánuje její studium | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.