Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině se daří řešit péči o lidi s poruchou autistického spektra

Problematikou péče o lidi s poruchou autistického spektra a nastavením mechanismů, které doposud v České republice chybí, se zabývala při své návštěvě Domova Jeřabina předsedkyně Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radka Maxová. Ta navštívila Domov Jeřabina v Pelhřimově v doprovodu náměstka hejtmana Kraje Vysočina Pavla Fraňka. Současné standardy péče o lidi s poruchou autistického spektra v Domově Jeřabina v Pelhřimově představil ředitel organizace Petr Krčál.

Autismus je poruchou vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrChybízenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že dítě se chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Má potíže v komunikaci, nedokáže adekvátně reagovat na běžné situace. Na druhou stranu v některých oblastech mohou lidé s autismem výrazně převyšovat ostatní, třeba v matematice, jazycích nebo umění.

„Odborné studie uvádějí 1-2 případy poruch autistického spektra na 100 osob. Potencionálně tedy žije v České republice 100 až 200 tisíc osob s poruchou autistického spektra (PAS), každý rok se narodí v České republice okolo 1000 až 2000 dětí s PAS nebo obtížemi blížícími se PAS. V současné době však v České republice chybí celostátní koncepce, která by uceleně řešila diagnostiku, vzdělávání a péči o lidí s poruchou autistického spektra. Osobně se snažím o propojení všech aktivit v rámci naší republiky, které by směřovaly k přijetí koncepce a k nastavení péče,“ řekla předsedkyně výboru a poslankyně Radka Maxová. 

„Vysočina se systémem péče o lidi s poruchou autistického spektra věnuje dlouhodobě. Již v první etapě výstavby komunitního bydlení byla vyčleněna dvě pracoviště, a to Domov Jeřabina v Pelhřimově a Domov Kamélie v Křižanově, která se věnují komplexní péči o lidi s tímto postižením,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Franěk.

Domov Jeřabina pečuje o lidi s poruchou autistického spektra a o lidi s kombinovanou poruchou na domácnostech v Dolní Cerekvi a v Novém Rychnově. Domov má uzavřenou smlouvu s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, kde také čerpá nové poznatky v oblasti péče a přístupu ke klientům. Každoročně domovem prochází celá řada studentů vysoké školy, kteří se zaměřují právě na péči a vzdělávání lidí s autistickým postižením.

Chybí propojení jednotlivých oblastí 

„Rádi bychom přispěli ke zkvalitnění přístupu k péči o osoby s poruchou autistického spektra. Těší mě to, že v dohledné době by mohla být přijata koncepce, která by mohla pomoci k rozvoji péče. Naši snahou je i postupné rozšíření domácností pečujících o lidi s touto poruchou,“ doplnil ředitel zařízení Petr Krčál.

V současné době se v mateřských školách vzdělávalo 1 153 dětí s PAS (0,3% z celkového počtu dětí zapsaných do MŠ, v základních školách 4 850 žáků s PAS (0,6% z celkového počtu žáků v ZŠ), ve středních školách se vzdělávalo 837 žáků s PAS (0,2% z celkové počtu žáků SŠ).

Chybí však propojení jednotlivých oblastí. O to se snaží celostátní odborná skupina, kde je zastoupena i skupina odborníků z Vysočiny. Ta pracuje pod Vládním výborem pro zdravotně postižené a cílem bude vypracovat komplexní analýzu a navrhnout komplexní systém péče o lidi s poruchou autistického spektra.

Kraj Vysočina usiluje také o to, aby z evropských finančních prostředků zbudovat další kapacity v oblasti lůžkové a stacionární péče o autisty.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky autismus, péče, porucha, autistické spektrum, Kraj Vysočina, domov, Pelhřimov, Česko, Radka Maxová, Petr Krčál, Pavel Franěk, Poslanecká sněmovna ČR, pás

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se daří řešit péči o lidi s poruchou autistického spektra | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.