Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Klíšťovou encefalitidou na Vysočině onemocnělo třicet lidí. Je to více než v loňském roce

Za prvních sedm měsíců letošního roku evidují hygienici na Vysočině 30 nemocných s klíšťovou encefalitidou. Jen v červenci onemocnělo 19 lidí. Od ledna do července loňského roku bylo v kraji 12 nemocných. Nejvíc pacientů je nyní ze Ždárska, nejméně jich je okrese Pelhřimov, řekla Alena Dvořáková, vedoucí protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice v Jihlavě.

Z okresu Žďár nad Sázavou je 14 nemocných, na Třebíčsku onemocnělo sedm lidí, na Havlíčkobrodsku čtyři lidé, na Jihlavsku tři a Pelhřimovsko má dva nemocné. První tři případy nemoci zaznamenali hygienici v kraji už v květnu, dalších osm přibylo v červnu.

V květnu měla první letošní hospitalizované s klíšťovou encefalitidou i nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku. „Prvního pacienta jsme přijali už 11. května, zatímco loni to byla až 20. června,“ řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová. Celkově už v péči novoměstské nemocnice letos skončilo kvůli této nemoci osm lidí, aktuálně léčí dva pacienty.  „Nikdo z letos hospitalizovaných pacientů nemusel být přeložený na vyšší pracoviště,“ řekla mluvčí.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se celoročně očkovat. Podle asi dva roky starého výzkumu, je v ČR očkovaných přibližně 24 procent populace, novější údaje nejsou k dispozici, uvedla Dvořáková.

Nemoc má dvoufázový průběh. Inkubační doba je až 28 dní. Zpočátku se projevuje jako mírná chřipka. „Během týdne to většinou přestane a za další týden se objeví už vážnější příznaky, velké bolesti hlavy, strnutí šíje, schvácenost a vysoké teploty. Je to virové onemocnění, které se neléčí antibiotiky,“ řekla Dvořáková. Léčba spočívá v mírnění příznaků.

Autoři

Štítky encefalitida, nemoc, klíště, statistika, očkování, klíšťová encefalitida, Kraj Vysočina, pacient, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Jihlava, Pelhřimov, nemocnice, okres Havlíčkův Brod, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťovou encefalitidou na Vysočině onemocnělo třicet lidí. Je to více než v loňském roce | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.