Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO + VIDEO: Jihlavská nemocnice uvedla do provozu nejmodernější typ babyboxu

Nemocnice v Jihlavě se může ode dneška oficiálně pyšnit nejmodernějším typem babyboxu. Nový typ zařízení je modernější než byl ten původní, zjednodušilo se i jeho ovládání. Funguje na fotobuňku a pro jeho použití stačí stisknout zelené tlačítko.

Takzvaný babybox nové generace je vyroben z antikorového plechu s automatickým otvíráním a zavíráním dvoukřídlých dvířek, vnitřní prostor je klimatizovaný a je také opatřen náhradním zdrojem energie.

Zavzpomínal na úplně první dítě, jehož matka využila právě tohoto zařízení. Byla to v roce 2006 holčička jménem Soňa, její matka nechala v babyboxu v Hloubětíně zároveň i rodný list. „Holčička pochází z dvojčat. Matky v babyboxu často nechávají spolu s dítětem vzkaz. Některé mě také kontaktují s dotazem, jak se jejich dítěti daří,“ vypráví Hess. Ještě dodává, že zmiňovaný rodný list se v babyboxu nacházel zatím pouze jednou.

Pořízení a montáž jednoho babyboxu nové generace vyjde na zhruba 300 tisíc korun.

V Kraji Vysočina se v současné době nacházejí celkem čtyři babyboxy, a to v Nemocnici Pelhřimov, Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod. Od roku 2007, kdy byl na Vysočině zprovozněn první babybox v Pelhřimově, bylo do této schránku umístěno už sedm dětí, z toho tři právě v Nemocnici Jihlava.

„Poslední miminko bylo do babyboxu v Jihlavě vloženo 7. srpna 2017 ve 20:02 a byl to chlapec. Vážil 2 990 gramů a měřil 49 centimetrů. Do schránky byl uložen v dece a jeho zdravotní stav byl dobrý. Babybox byl v jihlavské nemocnici otevřen 19. září 2009, šlo se o třetí miminko uložené do naší schránky. 20. září 2011 kolem 20:00 byla do babyboxu vložena zhruba 14 dní stará holčička, zdravá. 9. dubna 2012 byla ve 2:40 dána do schránky holčička, zdravá, čerstvě po narození, zabalená do dvou ručníků," doplňuje k využití babyboxu v jihlavské nemocnici její mluvčí Monika Zachrlová. 

Nový babybox v jihlavské nemocnici

Čtvrtek, 10. května 2018, 13:54

Nový babybox v jihlavské nemocnici
Nový babybox v jihlavské nemocnici

Foto Lenka Dvořáková, Dalibor Mašek (video)

Štítky Babybox, miminko, Nemocnice Jihlava, Ludvík Hess, Lékárenský komplex Jihlava, Kraj Vysočina, Jihlava, Hloubětín, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO + VIDEO: Jihlavská nemocnice uvedla do provozu nejmodernější typ babyboxu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.