Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Každý třetí Čech nevydrží bez cigarety. Jihlavská nemocnice se zapojila do boje s kouřením

Nemocnice Jihlava se jako první zdravotnické zařízení na Vysočině začlenila do Národní sítě nemocnic a zdravotnických zařízení bez tabáku. Kouření je nejvýznamnější odstranitelnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti v současném světě a nemocnice jsou přirozeným centrem péče o zdraví.

V jihlavské nemocnici funguje pod plicním oddělením již pět let ambulance pro odvykání kouření. Otevřená je pro zájemce, kteří chtějí skoncovat se svým zlozvykem, jednou týdně. Statistiky hovoří jasně - každý třetí Čech kouří. Začít je jednoduché, přestat o mnoho těžší. „Pokud chce člověk přestat úplně sám bez pomoci, je úspěšnost jeho rozhodnutí velice nízká – jen něco mezi 2 až 3%. Naopak ti, kteří se zlozvyku zbavují za pomoci psychologických rad odborníků, už mají úspěšnost kolem 10%. S pomocí medikamentů se pak procento zvyšuje na 20 až 30%,“ prozrazuje čísla lékař Zdeněk Doležel, který specializovanou ambulanci na plicním oddělení jihlavské nemocnice vede.

V boji s kouřením je nejdůležitější pevná vůle. „Často si lidi myslí, že my je vyléčíme a oni jednoduše přestanou. Tak to ale není. My pouze podáváme pomocnou ruku a radíme. Pacienti mohou přijít na konzultaci a kdykoli zavolat, protože se snažíme pomoci i přes telefon. Ujít složitou cestu k abstinenci však musí každý stejně sám,“ připomíná vrchní sestra plicního oddělení Hana Musilová. 

Mezi zdravotnická zařízení bez tabáku se ale jihlavská nemocnice nezařadila pouze díky ambulanci. Každý hospitalizovaný pacient kuřák je osloven personálem, který prošel specializovaným školením. V něm se zdravotní sestry učily diagnostiku závislosti na tabáku, nebo zodpovědět nejčastější otázky kuřáků. Po pohovoru pacientům nabídnou pomoc ambulance pro odvykání kouření. 

Při Ministerstvu zdravotnictví byla před rokem vytvořena národní síť nekuřáckých nemocnic ČR s oficiálním názvem Národní síť nemocnic a zdravotnických zařízení bez tabáku (The National GNTH Network of the Czech Republic), která je nyní hlavní a oficiální platformou programu nekuřáckých nemocnic v ČR.

Tento program sdružuje zdravotnická zařízení se záměrem bojovat proti kouření, jakožto nejvýznamnější odstranitelnou příčinou úmrtnosti i nemocnosti populace. Celosvětově tuto iniciativu zastřešuje takzvaná Global Network for Tobacco-Free Healthcare Services, kterou k dnešnímu dni tvoří 24 dílčích sítí z 16 zemí.

Současně čítá česká Národní síť nemocnic a zdravotnických zařízení bez tabáku 8 členů. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Olomouc, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Fakultní nemocnice  Hradec Králové, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha a Nemocnice Jihlava. 

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky kouření, cigareta, tabák, poradna, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, nemocnice, zdravotnické zařízení, Kraj Vysočina, Česko, Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Všeobecná fakul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý třetí Čech nevydrží bez cigarety. Jihlavská nemocnice se zapojila do boje s kouřením | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.