Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vysočina získává lékaře díky náborovým příspěvkům. Navíc vyplácí stipendia

Kraj Vysočina už na náborových příspěvcích pro nemocniční lékaře a další zdravotnický personál vyplatil přes sedm milionů korun. Tento týden schválila rada kraje další příspěvky v hodnotě 1,3 milionu. Formou náborových příspěvků podporuje personální stabilitu svých nemocnic a zdravotní záchranné služby od roku 2010, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Pravidla pro vyplacení příspěvků musel kraj upravit, aby si jednotlivá krajská zařízení nekonkurovala.

„Zjistili jsme, že si nemocnice doktory přetahují, takže jsme doplnili, že nesmí být poslední rok zaměstnáni v našich nemocnicích,“ řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Nedostatek lékařů je podle něho způsobený rozhodnutím Evropské unie v reakci na soudní spory německých lékařů z let 2005 a 2006, kteří si stěžovali na příliš mnoho přesčasových hodin. „My jsme se nedokázali dostatečně dopředu připravit na to, aby penzum práce, které před tím vykonalo 100 lékařů, vykonávalo dnes podle zákonných norem 150 lékařů,“ řekl Běhounek. Situace v krajských nemocnicích podle něho není kritická, stále ale není stav lékařů naplněný.

Poslední schválený příspěvek bude vyplacený devíti lékařům a sedmi dalším pracovníkům nemocnic, zdravotním sestrám a laborantkám. „Zdá se, že finanční podpora funguje a zájem se zvyšuje,“ řekl hejtman.

Kromě náborového příspěvku kraj vyplácí také stipendia budoucím sestrám a lékařům, kteří se rozhodnou po ukončení studia pracovat v jeho zařízeních.  Na zdravotnických stipendiích kraj v roce 2017 vyplatil 1,05 milionu korun, řekl už dříve ČTK náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, nemocnice, nábor, příspěvek, stipendium, lékař, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Evropská unie, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina získává lékaře díky náborovým příspěvkům. Navíc vyplácí stipendia | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.