Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Příušnice se z Jihlavy rozšířily do dalších okresů. Přibylo skoro padesát nových nemocných

V Kraji Vysočina přibylo případů příušnic. Mezi 5. a 12. lednem tam hygienici evidovali 32 nových nemocných a k dnešnímu dni jich přibylo dalších 15. Původně se nemoc vyskytovala jen v Jihlavě a okolí, nyní se rozšířila do dalších okresů. V třetím lednovém týdnu byl jeden nemocný na Havlíčkobrodsku a tři na Pelhřimovsku.

Ve třech ze čtyř případů to byli pacienti, kteří měli kontakt s někým z Jihlavy, řekla ČTK vedoucí protiepidemického oddělení Krajský hygienické stanice Kraje Vysočina Radka Štěpánková. Ústup epidemie zatím nepředpokládá.

Postupný nárůst počtu nemocných s příušnicemi začali hygienici na Jihlavsku pozorovat od začátku školního roku 2017/2018. „Do konce listopadu jsme měli asi 35 případů. To ještě šlo. Pak začalo nemocných přibývat. Nejvíce nových případů onemocnění bylo v 52. týdnu minulého roku. Hlášeno bylo 34 případů,“ uvedla už dříve ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků Alena Dvořáková. Po Novém roce se počet výskytu onemocnění dostal přes sto.

S vysokým počtem nemocných se Jihlavsko podle Dvořákové potýkalo v první polovině loňského roku, kdy onemocnělo 192 lidí. O letních prázdnin, kdy byly děti mimo kolektiv, se nemoc u nikoho neprojevila. S počátkem školního roku ale nemocných znovu přibylo.

K šíření nemoci podle odborníků přispívá nedůsledné dodržování hygieny, nedostatečné větrání, půjčování lahví s pitím nebo společné užívání příborů. Náchylnější k nákaze jsou lidé s oslabenou imunitou. „Velmi zdůrazňujeme, aby děti, i když mají třeba jen mírný průběh nemoci, nešly do školy dřív než po devíti dnech od projevení prvních příznaků. Devět dní je člověk infekční,“ zdůraznila Dvořáková.

Příušnice se projevují celkovou únavou, vysokými teplotami a bolestivými záněty příušních žláz. Vzdušná nákaza se přenáší i slinami. Trvalým následkem onemocnění může být ztráta sluchu a u chlapců po pubertě i přechodná neplodnost.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příušnice, epidemie, nemoc, prevence, Jihlava, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Krajská hygienická stanice, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příušnice se z Jihlavy rozšířily do dalších okresů. Přibylo skoro padesát nových nemocných | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.