Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční pokoj v jihlavské nemocnici dárci vůbec poprvé vykoupili úplně celý

Dovybavení chemostacionáře onkologického oddělení – to je další „cíl“ v rámci pravidelné akce s názvem Vánoční pokoj, který probíhá v jihlavské nemocnici. Jde v pořadí již o pátý pokoj, na který se dárci skládali měsíc před Štědrým dnem. Vůbec poprvé se podařilo vykoupit všechny položky, které si na oddělení přáli. V letošním roce tak čeká pacienty onkologického oddělení při chemoterapiích příjemné zázemí.

Chemostacionář onkologického oddělení je sice v nově opraveném interním pavilonu, ale zdravotníci si přáli vybavit ho tak, aby tam bylo pacientům i jejich příbuzným příjemně. Pacienti tam totiž mnohdy stráví několik hodin. „Pořídí se nové sedačky a obrázky do čekárny, tablety pro pacienty, aby se mohli během chemoterapie pustit film nebo příjemnou hudbu. Nakoupí se také nová aplikační křesla,“ popisuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

K čemu takový chemostacionář vlastně slouží? „Probíhá zde ambulantní podávání cytostatik. Vlastní aplikace léků trvá několik minut až hodin a opakuje se v pravidelných intervalech,“ popisuje primář onkologického oddělení Lubomír Slavíček. Denně místem projde kolem dvaceti pacientů různého věkového rozpětí. „Momentálně využíváme devět křesel pro aplikaci. Právě křesla jsou místem, kde naši pacienti tráví nejvíce času,“ popisuje vrchní sestra onkologického oddělení Barbora Versteegová a dodává: „Byli bychom rádi, kdyby  prostředí  pro naše pacienty bylo  atraktivní a řešeno citlivě s ohledem na jejich pohodlí a soukromí.“

Akce Vánoční pokoj

Princip Vánočního pokoje je jednoduchý. Na webových stránkách si dárci vyberou věc, na kterou chtějí přispět. Napíší na daný e-mail položku, přijdou jim platební podklady a na stránkách je potom položka označená jako obsazená.

Celkově se podařilo opravit v jihlavské nemocnici díky dárcům už čtyři Vánoční pokoje.  Peníze se vybraly celkově za měsíc, a to do Štědrého dne. V roce 2013 se podařilo vybrat 117 500 korun, za které se opravilo zázemí pro hospitalizované děti a jejich doprovod. V roce 2014 to byla částka 101 169 korun, díky kterým se opravilo zázemí na traumatologicko-ortopedickém oddělení pro tři pacienty. V roce 2015 to bylo 107 450 korun na pokoj na gynekologii a v roce 2016 částka byla celkem 226 330 korun, přičemž jihlavská firma Bosch Diesel na něj přispěla sto tisíci, které byly z akce Svařák 2016. To se opravil pokoj na geriatrii. Na chemostacionář se vybralo 110 214 korun.

„Děkujeme všem dárcům, kteří se rozhodli pomoci a přispěli. Byli to lidé, kteří nám přispívají opakovaně, firmy, zaměstnanci nemocnice, ale také třeba kolegové, kteří vybrali peníze na vánočním večírku. Chemostacionář vybavíme v průběhu letošního roku,“ uzavírá s poděkováním Monika Zachrlová.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky Vánoční pokoj, Nemocnice Jihlava, dárci, chemostacionář, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, Štědrý den, křeslo, Lubomír Slavíček, Robert Bosch GmbH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční pokoj v jihlavské nemocnici dárci vůbec poprvé vykoupili úplně celý | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.