Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině loni ubylo zásahů leteckých záchranářů. Přibude osm nových sanitek

Záchranáři z Vysočiny zasahovali v roce 2017 častěji než v roce předchozím. Evidují 45 721 výjezdů, o 646 více než v roce 2016. Méně ale bylo leteckých zásahů. V roce 2016 jich bylo přes šest set, v loňském roce 524.

Nejčastějším důvodem zásahu byly interní obtíže pacientů. ČTK to řekla Vladislava Filová, ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS).

Meziročně přibylo i zásahů kvůli úrazům. K lidem s cévní mozkovou příhodou, akutními srdečními nebo psychiatrickými problémy naopak vyjížděly sanitky méně často. „Vzhledem k brzkému datu po skončení uplynulého roku nemohu garantovat, že nedojde k drobným změnám v počtu výjezdů či diagnostických skupin,“ podotkla Filová.

K dispozici ještě nejsou ani přesné účetní údaje.  Plánované náklady na provoz ZZS byly ale v loňském roce 354 milionů korun, o 24 milionů více než v roce 2016. Největší investicí byl nákup osmi sanitek za více než 19 milionů korun. Dodány budou v letošním roce.

Krajští záchranáři mají na Vysočině k dispozici 21 základen s 28 pozemními výjezdovými skupinami a jednou leteckou.

Rok 2017 byl prvním rokem, kdy se o provoz letecké záchranné služby na Vysočině starala rakouská společnost Helikopter Air Transport. Nahradila společnost Alfa-Helicopter, která ke konci roku 2016 ukončila činnost.  Filová spolupráci s novým provozovatelem hodnotí jako bezproblémovou.  Provoz letecké záchranné služby Kraje Vysočina hradí stát, práce zdravotníků - záchranářů a lékařů je hrazena ze zdravotního pojištění.

Autoři | Foto www.ikrajvysocina.cz

Štítky záchranáři, statistika, zásahy, vrtulník, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Helikopter Air Transport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni ubylo zásahů leteckých záchranářů. Přibude osm nových sanitek | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.