Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvůli byrokracii skončí koncem roku na Vysočině šest lékařů. Z toho hned tři pediatři

Ke konci letošního roku v Kraji Vysočina kvůli narůstající byrokracii ukončí praxi šest lékařů. Z toho jeden praktický pro dospělé, tři pro děti a dorost a dva lékaři z jiných oborů, dnes řekla mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) jde vesměs o lékaře důchodového věku, kteří už několik let přesluhují. Hlavním důvodem jejich odchodu je podle něj zřejmě nutnost elektronické evidence tržeb (EET) a chystaný přechod na elektronické recepty.

„Požádáme lékaře v okolí, zda by pacienty nepřebrali, jednáme se zdravotními pojišťovnami i obcemi, ale nic jiného dělat nemůžeme,“ řekl hejtman. Podle něj by se v řešení problému měl více angažovat stát, který by měl snížit možnosti otevírání praxí ve velkých městech, a naopak nabízet bonusy pro práci v terénu.

Kraj Vysočina zveřejňuje na svém zdravotnickém portálu seznam lékařů, kteří ukončí praxi bez náhrady, od roku 2009. Zároveň od těchto lékařů přebírá zdravotnickou dokumentaci pacientů. „Seznam těchto šesti končících lékařů zveřejníme v momentě, kdy od nich kraj převezme dokumentaci,“ uvedla Neuwirthová.

Praktičtí lékaři už dříve avizovali, že kvůli narůstající byrokracii, za kterou kromě eReceptu považují i EET, skončí ke konci roku v Česku až stovka lékařů. Ti mají povinnost ukončení praxe nahlásit krajským úřadům 60 dní předem. „Máme informace od krajských úřadů, že by mělo skončit 24 praktických lékařů pro dospělé a 23 pro děti a dorost,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Elektronická evidence receptů 

Lékaři kritizují také to, že zatím nefunguje takzvaný lékový záznam, kde by byly uvedeny všechny léky, které pacient užívá, a umožnil by kontrolovat duplicity a vzájemná nežádoucí působení léků. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňka Blahuty ho zatím zákon neumožňuje používat. Počítá se s ním nejpozději do roku 2020.

Povinnost evidovat elektronicky každý vydaný recept pro lékaře platí od 1. ledna 2018. Pokud lékaři nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí jim maximální pokuta až 20 milionů korun. „Není ve veřejném zájmu nasazovat zpočátku vysoké sankce. Pokud to bude z neznalosti, technických problémů, záběhem systému, je možná maximální tolerance a vstřícnost,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lékaři, byrokracie, ukončení, praxe, lékař, Kraj Vysočina, EET, ČSSD, recept, Jiří Běhounek, pacient, Roman Prymula, Miloslav Ludvík, Zdeněk Blahuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli byrokracii skončí koncem roku na Vysočině šest lékařů. Z toho hned tři pediatři | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.