Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavská špička mezi dermatology Zuzana Nevoralová učí své evropské kolegy léčit akné

Celoevropského jednání v Londýně, které se věnovalo bezpečnosti při léčbě perorálním izotretinoinem, nejúčinnějším lékem pro léčbu nejtěžších forem akné, se účastnila i jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová. Česko má totiž nejlepší výsledky léčby právě při hodnocení nežádoucích účinků, především nechtěných těhotenství.

Je důležité zmínit, že jihlavská nemocnice je jednou z několika mála v České republice, kde se specializují na nejtěžší formy akné. „Trvale je v léčbě této nejtěžší formy v Akné poradně téměř stovka pacientů. Necelou polovinu tvoří ženy. A právě u těch se musí kontrolovat, jestli není pacientka těhotná. Medikace totiž postihuje plod,“ uvádí Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

„U nás chodí pacientka na kontroly trvale pouze k jednomu lékaři - dermatologovi se zkušenostmi s léčbou tímto lékem. Poučíme ji o tom, proč nemůže v následujících měsících otěhotnět, a při každé návštěvě se ženy ptáme, zda dodržuje všechna bezpečnostní opatření. V ostatních evropských zemích chodí ženy každý měsíc na odběr krve k vyloučení těhotenství, takže mají dvojitý počet návštěv. Navíc jsou často léčeny i obvodními lékaři. Přesto nežádoucích těhotenství máme nejméně v Evropě,“ vysvětluje kožní lékařka Zuzana Nevoralová. Těhotenství se tedy v Česku vylučuje pouze testem z moči, a to pouze na začátku a na konci léčby.

Špička mezi dermatology – jihlavská lékařka Zuzana Nevoralová na evropském setkání inspirovala zahraniční kolegy, aby systém sjednotili a pacientky si zval pouze jeden lékař. Odpadnou nejenom návštěvy, ale také odběry krve.

Léčba této nejtěžší formy akné trvá podle závažnosti onemocnění 8-12 měsíců.

„Jihlavskou Akné poradnu, kterou vede lékařka Zuzana Nevoralová, vyhledávají pacienti z celé země. Specializovaná ambulance funguje v Jihlavě již osmnáct let,“ doplňuje závěrem mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky akné, Zuzana Nevoralová, Nemocnice Jihlava, dermatolog, léčba, Česko, těhotenství, Lékárenský komplex Jihlava, Londýn, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská špička mezi dermatology Zuzana Nevoralová učí své evropské kolegy léčit akné | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.