Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Třebíčsku přibude lůžek pro osoby s Alzheimerovou chorobou

Na Třebíčsku se zvyšuje poptávka po specializované péči u osob s Alzheimerovou chorobou. Přibývá případů, kdy je nutné se o nemocného člověka nepřetržitě starat. Lůžková kapacita odpovídajících zařízení však přestává stačit. Na tento problém zareagoval Kraj Vysočina. „Vedení krajských domovů pro seniory dostalo jasný úkol navýšit počet lůžek pro lidi s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence,“ přibližuje radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Petr Krčál.

V dohledné době dojde k navýšení potřebných lůžek v Domově pro seniory Koutkova – Kubešova. „Kapacitu navýšíme o 13 lůžek. Celkově budeme mít k dispozici 28 lůžek,“ říká jeho ředitelka Helena Chalupová.  Tato lůžka bude mít v nabídce také Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou. Oddělení se zvláštním režimem tu bude zprovozněno na začátku příštího roku. „Máme vytipované prostory, které odpovídají potřebné péči.  K tomu nám bude vypomáhat monitorovací systém,“ popisuje ředitelka náměšťského domova Věra Bařinová.  Jasné zadání stojí také před vedením druhého krajského domova v Třebíči -  Manželů Curieových.

Navýšení lůžkové kapacity řeší kraj v úzké spolupráci s vedením třebíčské radnice. „Vnímáme zvýšenou poptávku po umístění, a to jak v případě domovů pro seniory, tak domů s pečovatelskou službou,“ poznamenává radní města a krajská zastupitelka Marie Černá.
„V otázce umístění je v současnosti třeba řešit akutní stavy, jichž přibývá. Jde o případy, kdy se o člověka nemá kdo postarat, či jeho rodina nemá možnosti zajistit potřebnou péči,“ vysvětluje radní Krčál.

V okrese Třebíč funguje 6 domovů pro seniory. Nabízejí celkem 708 lůžek, z toho je 64 určeno pro péči o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence.

Zdroj: Kraj Vysočina

Štítky Alzheimerova choroba, okres Třebíč, domov pro seniory, Kraj Vysočina, Petr Krčál, Třebíč, Marie Černá, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku přibude lůžek pro osoby s Alzheimerovou chorobou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.