Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podpora prevence proti rakovině prsu a děložního čípku

eská republika patří k zemím s největším výskytem nádorových onemocnění. Alarmující je fakt, že výskyt zhoubných nádorů má v naší zemi vzrůstající tendenci. Podle ministerstva zdravotnictví činil průměrný roční počet nových pacientů mezi lety 1995-1999 58 632 a v období 2005 – 2009 bylo diagnostikováno 77 467 pacientů ročně, jde o nárůst 32 %. Těmto hrozivým číslům rozhodně nepřispívá velmi nízká prevence.

A právě na prevenci se ministerstvo zdravotnictví zaměřilo a již přes rok realizuje projekt „SYSTÉM PODPORY PREVENCE VYBRANÝCH NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ V ČR – SCREENINGOVÉ PROGRAMY“.

Projekt se skládá ze dvou fází. Na adresné zvaní pacientů na preventivní kontroly a na celorepublikovou informační kampaň realizovanou prostřednictvím rozhlasových a televizních spotů. Již od ledna 2014 zahájily všechny zdravotní pojišťovny ČR adresné zvaní na preventivní lékařské prohlídky rizikovým skupinám pacientů. K osobní lékařské prohlídce tak bylo v roce 2014 pozváno neuvěřitelných 1 850 000 pojištěnců a v průběhu roku 2015 byli/jsou osloveni ti, kteří na první výzvu nezareagují. Podle ministerstva zdravotnictví se celkové množství oslovených pacientů vyšplhá k 3,5 milionu. A jaké jsou cílové skupiny?

  • Prevence rakoviny prsu – ženy ve věku od 45 let do 70 let
  • Prevence rakoviny děložního hrdla – ženy ve věku od 25 let do 70 let
  • Prevence rakoviny tlustého střeva – muži a ženy ve věku od 50 let do 70 let

Cíl projektu je jasný – zvýšit preventivní screeningové kontroly a snížit tak počet nálezů karcinomu prsu, děložního hrdla a kolorekta v pozdním stádiu. Podle statistik ministerstva zdravotnictví každoročně onemocní rakovinou prsu přibližně 6 000 žen, rakovinou děložního čípku 1 000 žen a rakovinou tlustého střeva přibližně 8 000 osob. „Na rakovinu prsu pak každoročně umírá přibližně 2 000 žen, na rakovinu děložního hrdla přibližně 400 žen a více než 4 000 mužů a žen umírá na rakovinu tlustého střeva. Smutným faktem dále je, že značné procento zjištěných karcinomů se nachází již ve třetím nebo čtvrtém (tedy nejtěžším) stadiu“, popisuje ministerstvo zdravotnictví.

Prevence je důležitá a v České republice evidentně zanedbávaná. Nicméně za hrůznými čísly se neskrývají pouze zanedbané či žádné preventivní kontroly, podle ministerstva zdravotnictví je příčin více: „Jednak stárnutí populace – nádorová onemocnění se typicky vyskytují ve vyšším až vysokém věku. Svou roli hraje také genetická výbava a samozřejmě nevhodný životní styl (nedostatek pohybu, nezdravá strava apod.). V naší zemi je také nadprůměrná spotřeba alkoholu a vysoký počet kuřáků a i tyto faktory ke vzniku nádorových onemocnění výrazně přispívají.“

Druhou fází projektu je již zmíněná komunikační kampaň, která formou krátkých televizních a rozhlasových spotů informuje o důležité prevenci. Tato kampaň probíhá již přes rok a podíleli se na ní mediálně známé osobnosti, které mají větší potenciál oslovit širokou veřejnost. „Dalším prvkem komunikační kampaně by měl být i krátký vzdělávací film, který bude promítán široké veřejnosti například v televizi, na obrazovkách v čekárnách ve zdravotnických zařízeních. Podstatnou součástí kampaně pak bude i tisková kampaň, která by měla spočívat v průběžné inzerci v denících a jiných periodikách určených jak široké laické i odborné veřejnosti, tak cílovým skupinám“, popisuje ministerstvo zdravotnictví.

Úspěšnost projektu se projeví postupně. Již nyní lze minimálně očekávat celorepublikové zvýšení počtu preventivních prohlídek a z dlouhodobého hlediska snížení počtu úmrtnosti na tato nádorová onemocnění. Zdraví je to nejcennější co máme a s přibývajícím věkem si tuto skutečnost každý jednotlivec uvědomuje.

Foto: Mendelova univerzita

Napsala : Eva Fischerová

Štítky rakovina, prevence, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, rakovina prsu, Česko, Eva Fischerová, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpora prevence proti rakovině prsu a děložního čípku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.