Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Pelhřimově oslavili Den Země

Již sedmnáctý ročník oslav Dne Země se dnes konal v Pelhřimově v Děkanské zahradě. Zúčastnilo se ho více než 700 dětí z deseti škol Kraje Vysočina. Jak uvedla Marta Rodová, vedoucí Střediska ekologické výchovy Mravenec, dorazilo ale také spousta dětí spolu s rodiči.

„Musíme si uvědomit, že Země je pro nás to jediné, co máme. Máme každý jen jednu maminku a dohromady máme jednu Zem. A ta právě dnes slaví svátek. Potřebujete péči, i když svátek nemáte. A stejně je to i se Zemí. Potřebuje vlídné a slušné zacházení a to pořád. Proto je potřeba na to myslet každý den, jakoby Země měla každý den malý svátek," promluvil k dětem ekolog Miloslav Daněk.

Letos na děti čekalo celkem 31 stanovišť. „A šest jich je nových. Oproti loňsku mohou děti z naprosté blízkosti pozorovat život včel, podívat se, z čeho se peče chleba a zakoupit zdravé občerstvení," uvedla Marta Rodová. Nově pak mohly děti navštívit stanoviště korálkování, origami a namalovat přání Zemi, které se v předchozích ročnících psalo.

„Je to tady paráda. Nejvíc se nám líbí stanoviště s pečením placek, jsou totiž moc dobré," chválili si páťáci z pelhřimovské základní školy Krásovy domky.

Velký úspěch mělo letos nové stanoviště nazvané Kvásek a kváskový chléb. „To do chleba opravdu nepatří vajíčko," divily se děti, stanoviště kupodivu zaujalo i kluky. „Jasně, do chleba přijde jenom kvásek, mouka a voda. Pak můžete přidat různá semínka," vysvětlovala jim Irena Tomcová. „Ochutnejte, tenhle jsem pekla včera večer," krájela další krajíce.
Irena Tomcová tam děti nejen učila, z čeho se chleba vlastně peče, ale zájemcům (především zájemkyním) rozdávala také kvásek s receptem na pravý domácí kváskový chléb. „Netušila jsem, že bude o kvásek takový zájem. Doufám, že budu mít dost," usmála se Irena Tomcová, která ochotně rozdávala rady ohledně pečení chleba. Sama se mu věnuje již dva roky a je to její velký koníček. „Ale povedl se mi až tak dvanáctý," upozorňovala paní učitelky, které se při ochutnání Irčina chleba doslova rozplývaly.

Den Země

Den Země je den věnovaný Zemi, který se každoročně koná 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969. První Den Země byl slaven v San Francisku. Kampaň s tímto svátkem spojená si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Cílem bylo zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpadky a hledat obnovitelné zdroje energie. První Den Země se slavil v roce 1970. OSN začala tento svátek slavit o rok později. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.
Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. 

Zdroj:wikipedie

Štítky Den Země, Pelhřimov, Země, chléb, svátek, Kraj Vysočina, kvas, OSN, Wikipedie, slavnost, Amerika, San Francisco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově oslavili Den Země | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.