Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pedagogové oslaví dnešní Den učitelů protestem i soutěží. Své želízko v ohni má i Vysočina

Dnes je Den učitelů. Ministr školství Robert Plaga (ANO) dopoledne u této příležitosti již tradičně předá vybraným kantorům medaile ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které jsou nejvyšším oceněním pedagogické práce. Odpoledne se pak rozhodne o vítězi 26. ročníku soutěže o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos. Někteří učitelé zřejmě ráno přijdou do školy v černém oblečení na protest proti současnému stavu školství.

Ve finále 26. ročníku tradiční ankety Zlatý Ámos porota dnes od 14 hodin vybere nástupce učitele hudební výchovy, češtiny a angličtiny Davida Turka, který vyhrál loni. Rozhodovat se bude mezi pěti ženami a jedním mužem, kteří budou muset splnit několik soutěžních úkolů.

Mezi šesti finalisty je Jana Bočková ze Střední průmyslové školy dopravní v Plzni, Pavlína Kopáčiková ze základní školy (ZŠ) ve Vacově, Radmila Lucová ze ZŠ Šumperk, Pavlína Strýčková ze ZŠ Kunovice, Eliška Vokáčová z gymnázia a středního odborného učiliště v Hlinsku a Jiří Palán ze ZŠ Větrný Jeníkov. „Do soutěže mě přihlásili moji deváťáci za odměnu, že se se mnou při hodinách dobře baví. Pořádáme spolu spoustu veselých věcí," vysvětluje učitel matematiky a tělocviku ze ZŠ Větrný Jeníkov Jiří Palán. 

Část učitelů dnes zřejmě ve školách vyjádří svůj nesouhlas se současným stavem českého školství černým oblečením nebo černou páskou na ruce. Akcí Vidíme to černě chtějí upozornit zejména na nespokojenost s financováním a nejasnou vizí státu ve školství. Akci podporují spolek Pedagogická komora nebo Učitelská platforma.

Vedle Zlatého Ámose volí dětská porota v soutěži každoročně Dětského Ámose a prostřednictvím SMS hlasování se vybírá Ámos sympaťák. V doprovodných anketách se rozhoduje o nejoblíbenějších učitelích některých předmětů. Ministerstvo školství vybírá Ámose češtináře a Ámose matematikáře, sponzoři ankety volí Ámose fyzikáře a Ámose chemikáře.

Další učitelé převezmou dnes od ministra Plagy medaile ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Za dlouholetou vynikající pedagogickou činnost obdrží vybraní kantoři stříbrnou medaili 1. stupně. Bronzové medaile 2. stupně předá ministr pedagogům a ředitelům, kteří se starají o rozvoj školy, její modernizaci a zapojení do různých odborných soutěží nebo evropských projektů. Loni ministr medailemi ocenil celkem čtyřicet učitelů. Ocenění se uděluje od roku 1992.

Foto decko.cz | Zdroj ČTK

Štítky pedagog, učitel, protest, Den učitelů, Zlatý Ámos, Jiří Palán, soutěž, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Kraj Vysočina, Robert Plaga, školství, ANO 2011, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedagogové oslaví dnešní Den učitelů protestem i soutěží. Své želízko v ohni má i Vysočina | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.