Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva klempíři z jihlavské stavebky se stali mistry ČR. Na soutěži v Brně nenašli konkurenci

Ladislav Bajgl a Petr Havlík z jihlavské stavební školy s přehledem zvítězili na Mistrovství České republiky soutěže učňovských dovedností oboru klempíř v Brně. To se konalo v rámci stavebního veletrhu v pavilonu „Z“ brněnského výstaviště ve dnech 27. února až 1. března.

Na Mistrovství ČR postoupila nejlepší tři družstva z oblastního kola pro Čechy a tři družstva z oblastního kola pro Moravu, mezi nimi tedy i dvoučlenný tým mladých klempířů z jihlavské stavebky. Ladislav Bajgl byl navíc zvolen nejlepším mladým klempířem Česka pro rok 2019.

Zadání pro soutěžící nebylo vůbec jednoduché a adepti klempířského řemesla se při plnění úkolu hodně zapotili. Během soutěže museli žáci prokázat formou testu teoretické znalosti, nicméně nejdůležitější součásti soutěže byla pochopitelně praktická část -– žáci museli zhotovit plechovou krytinu na dvojitou drážku na oplechování římsy a plechovou krytinu na úhlovou drážku pro opláštění fasády s osazením zhotoveného kruhového okna, zapravením okrajů modelu závětrnými lištami a nadezdívkou.

Celý průběh soutěže pečlivě sledovali odborníci z Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů, kteří dospěli k jednoznačnému závěru, že nejlépe se s teoretickým i praktickým zadáním vypořádalo družstvo ze SŠ stavební Jihlava ve složení Ladislav Bajgl a Petr Havlík. 

 „Naši žáci se tak stali mistry České republiky v oboru klempíř v roce 2019. Porota také vyhodnotila vůbec nejlepšího a nejšikovnějšího mladého klempíře. Stal se jím Ladislav Bajgl, který byl nominován na laureáta Přehlídky České ručičky 2019,“ sdělil podrobnosti k soutěži ředitel jihlavské stavební školy Pavel Toman.

Dodal, že obrovskou radost z úspěchu svých žáků měl pochopitelně také jejich učitel odborného výcviku Roman Matula, který jim předává svoje dlouholeté řemeslné zkušenosti z oblasti klempířských prací. Na soutěž do Brna je doprovázel, ale v průběhu soutěže jim podle jasně daných pravidel už nemohl nijak pomáhat ani radit.

Tisková zpráva | Foto SŠ stavební Jihlava

Štítky klempíř, soutěž, SŠ stavební, Ladislav Bajgl, Petr Havlík, Česko, Brno, Brněnské výstaviště, Morava, Pavel Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva klempíři z jihlavské stavebky se stali mistry ČR. Na soutěži v Brně nenašli konkurenci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.