Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti třebíčské průmyslovky se učí v nových prostorech. Pavilon je celý bezbariérový

První týdny výuky v novém pavilonu B čítajícím 34 učeben mají za sebou žáci Střední průmyslové školy Třebíč. Jedna z posledních etap dostavby školního areálu na ulici Manželů Curieových přišla Kraj Vysočina na cca 147 milionů korun, z toho 82 milionů korun se kraji podařilo získat z fondů EU, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu.

 „Díky novým kapacitám čtyřpodlažní budovy s novou kotelnou může škola opustit detašované pracoviště na ulici Demlova v Třebíči, jehož oprava by do budoucna vyžadovala vysoké náklady,“ upozornil při předání pavilonu do užívání škole hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Nový pavilon, který vyrostl v místech nevyhovující zbourané nemovitosti, je kompletně bezbariérový, s kvalitním internetovým připojením.

Realizátorem projektu s názvem Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B je Kraj Vysočina ve spolupráci s Projektovou kanceláří Kraje Vysočina. Z rozpočtu školy byl pořízen zcela nový kompletní mobiliář, studenti sedí v moderních lavicích na pohodlných ergonomických, avšak ekologických židlích. Stavbu na klíč dodala společnost PKS stavby, a.s. Žďár nad Sázavou.

 Budova je odvětrávána centrální vzduchotechnikou, která hlídá koncentraci CO2 v učebnách a dle toho přizpůsobuje intenzitu výměny vzduchu. „Výměna vzduchu je vyřešena přes rekuperační jednotky zajišťující minimální tepelné ztráty větráním. Očekáváme tedy relativně nízké náklady na vytápění budovy. Nový objekt pavilonu B byl vybudován téměř v pasivním standardu, masivní je zateplení celé budovy, prosklené plochy jsou opatřeny trojsklem,“ popisuje technické parametry náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku a ekonomiky Martin Kukla.

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová hosty upozornila na technickou zajímavost ve třídách. „Místo klasických zvedacích dřevěných tabulí – na základě svých dobrých zkušeností žádalo vedení školy o nátěr přímo na zdi umožňující promítání i psaní, snad i  možnost snadného scanování ze zdi pro další zpracování v počítačích,“ popsala Jana Fialová, která upozornila i na prosklené průhledy do tříd, které se poslední dobou stávají ve školských novostavbách Kraje Vysočina standardem.

V současné době probíhá na Střední průmyslové škole Třebíč rekonstrukce sociálních uzlů v pavilonech budovy A za přibližně 20 milionů korun, v projekční přípravě je rekonstrukce kuchyně, která by měla do budoucna fungovat v cela odlišném režimu vydávání stravy, než je zvykem v běžných školních jídelnách.

Otevření nové budovy B předcházela náročná rekonstrukce komplexu pavilonů A, kde musela být přirozeně zajištěna vyučovací kapacita pro  přestěhování žáků z demolovaného pavilonu B. Škola také využívá nové učebny v pavilonu A5 a vybudované centrální šatny v pavilonech A2 a A4 pro všechny žáky, za téměř 40 milionů korun.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky pavilon průmyslová škola Třebíč, výuka, pavilon, Kraj Vysočina, Střední průmyslová škola Třebíč, učebna, Evropská unie, Jiří Běhounek, Jana Fialová, rekonstrukce, Třebíč, Martin Kukla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti třebíčské průmyslovky se učí v nových prostorech. Pavilon je celý bezbariérový | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.