Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Na humpoleckém školním statku vyrostlo nové Centrum zemědělského vzdělávání

Školní statek v Humpolci společně s Českou zemědělskou akademií, jejichž zřizovatelem je Kraj Vysočina, už nyní fungují jako centrum zemědělského vzdělávání v regionu. Prostory statku se ale stále modernizují tak, aby odpovídaly požadovaným standardům pro moderní zemědělskou praxi.

„Ve spodní části našeho areálu stojí nová prostorná hala, kam bychom chtěli umístit ve spolupráci s dovozci a prodejci zemědělské techniky nejmodernější stroje, které budou také k dispozici studentům. Zároveň se nám podařilo upravit stávající výcvikovou halu, kde je nová učebna a zázemí pro výuku,“ řekl ředitel Školního statku v Humpolci Jan Mácha.

Stavba nové haly pro techniku o rozměrech 90,5 metrů x 20 metrů a rekonstrukce stávající výcvikové haly včetně vybudování interaktivní učebny přišly na více než 28 milionů korun.

Další novou stavbou je stáj, ve které bude kromě tradičního výkrmu prasat, také drobnochov. „Chceme, aby se studenti měli možnosti seznámit také s chovem vodní a hrabavé drůbeže,“ upřesňuje ředitel Mácha. Nová hala pro výkrm prasat o rozloze přes 700 m2 pojme více než 700 kusů prasat a náklady na výstavbu dosáhly téměř 30 milionů korun. Prostory jsou připravené rovněž pro kompletní reprodukční proces prasat včetně připouštění, porodů selat a jejich následný odchov.

„Školní statek už dávno nejsou jen prasata a další velká hospodářská zvířata. Máme tady lamy, z menších zvířat pávy, perličky a tyto chovy rozšíříme o slepice, husy a kachny,“ dodal Jan Mácha.

Nejnovější investice v areálu školního statku v Humpolci jsou dohromady za bezmála 60 milionů korun. Investorem byl Kraj Vysočina, který na akci získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky statek, Centrum zemědělského vzdělávání, Humpolec, Kraj Vysočina, Česká zemědělská akademie, Školní statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na humpoleckém školním statku vyrostlo nové Centrum zemědělského vzdělávání | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.