Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladí kuchaři z Jihlavy vařili tradiční vysočinské recepty. Třeba kucmouch nebo mrkvance

Deset vybraných žáků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si v úterý 6. listopadu vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny za použití bio produktů od místních farmářů. Na správné postupy, dochucení i servírování dohlížel zkušený kuchař Michal „Hugo“ Hromas, který vysvětloval budoucím kuchařům, že není umění vzít módní a drahé suroviny, něco z nich uvařit a dát je na talíř, ale mnohem větší výzva je vzít obyčejné suroviny a udělat z nich něco pěkného, co dává smysl.

Přítomní tak mohli na závěr ochutnat žitný chléb s kozím sýrem a medem, kucmouch s černou omáčkou s povidly a slaninou, černé jelítko a cmundu s pečenou hruškou a cibulí, steak z vepřové panenky se švestkovou omáčkou a tradiční krajové mrkvance.

„Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem, a jsou to pro ně neocenitelné zkušenosti. Už při studiu nahlédnou pod ruce špičkovým kuchařům a zjistí, že kuchařina je sice těžká dřina, ale zároveň velmi kreativní umění,“ uvedl ředitel školy Libor Fasora.

Raut s ochutnávkou připravených pokrmů navazoval na seminář Bio v regionu Kraje Vysočina, zaměřený na ekologické zemědělství v regionu i produkci místních biopotravin. Semináře se účastnili kromě veřejnosti rovněž žáci oboru kuchař - číšník i žáci prvních ročníků nové studijního oboru Potraviny a výživa.

Tisková zpráva | Foto Kraj Vysočina

Štítky kuchař, recept, tradice, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí kuchaři z Jihlavy vařili tradiční vysočinské recepty. Třeba kucmouch nebo mrkvance | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.