Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská škola hostí studenty z Francie: Snídáte a večeříte moc brzy, diví se českým zvykům

Dva týdny pobývá na jihlavské střední odborné škole služeb sedmičlenný tým studentů z francouzského regionu Grand Est. Společně se svými vrstevníky absolvují praxi nejen ve školních provozech, ale i v běžných podnicích v centru krajské Jihlavy. Díky programu Erasmus mají francouzští studenti možnost zažít si český model školství.

„Jsou zvyklí na více praxe, jsou samostatnější, většinu zadání berou jako výzvu a mají potřebu odvézt si z Jihlavy maximum zážitků, a to doslova,“ říká ředitel Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy Libor Fasora.

Spolupráce jihlavské střední školy s francouzskými partnery začala trochu nenápadně před dvěma lety. „Obě strany se oťukávaly, zjišťovaly o sobě informace. Nastartování přímé spolupráce hodně pomohla návštěva francouzského michelinského šéfkuchaře Fhilippa Mille v Jihlavě, přesně v termínu, kdy u nás byli na návštěvě přátelé z Francie. S člověkem, kterého doma nikdy nepotkali, ale četli o něm a znali ho z televizních show, měli možnost vařit v České republice, u nás v Jihlavě,“ připomíná neplánovaný zážitek Libor Fasora.

Sedmičlenný francouzský studijní tým v Jihlavě navštěvuje praxi společně s kadeřnicemi, kuchaři a číšníky. První týden se bez problémů pět dívek a dva chlapci začlenili do práce ve školních provozech, tento týden jsou plnohodnotnými kolegy profesionálních kuchařů například v Radniční restauraci nebo u Tří knížat v Jihlavě.

Francouzští budoucí kuchaři už stihli absolvovat i soutěž o Bramborovou pochoutku v Havlíčkově Brodě a cukráři pekli dorty v jihlavské cukrárně U Brány. Francouzsky se tento týden mluvilo například i v kadeřnickém salónu v jihlavské Benešově ulici. Zákaznice si pochvalovaly pečlivost a preciznost práce zahraniční studentky.

Podle slov jihlavských žáků jsou francouzští spolužáci až nakažlivě dochvilní, nebojí se navazovat nová přátelství, v Jihlavě zabloudili jen jednou, ale pochvalují si českou kuchyni. Jen se diví, že snídáme a večeříme moc brzy. Francouzům se na vysočinských školách líbí, další parta z partnerského regionu Grand Est na praxi do Jihlavy dorazí na jaře.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pobyt, Francie, praxe, vzdělání, Jihlava, Grand Est, kuchař, Střední odborná škola služeb, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská škola hostí studenty z Francie: Snídáte a večeříte moc brzy, diví se českým zvykům | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.