Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do škol na Vysočině se chystá jednaosmdesát tisíc dětí, z toho přes pět tisíc prvňáčků

S prvním zvoněním nového školního roku 3. září 2018 usedne do lavic základních a středních škol na Vysočině přes 81 tisíc žáků a studentů. Pokud jde o ty nejmenší – prvňáčky, bude jich podle krajské statistiky 5169, tedy téměř stejně jako loni.

„Každému prvňáčkovi poslal Kraj Vysočina opět Bezpečný kufřík, už sedm let se snažíme prvňáčkům zpříjemnit jejich novou roli školáka malým, ale pokaždé praktickým dárkem v podobě aktivních bezpečnostních prvků, výukových pomůcek a něčeho zdravého na mlsání. Čtvrtým rokem mají prvňáci od Kraje Vysočina a partnerů také stavebnici Roto. Školy ji od kraje dostávají zdarma pro každého prvňáčka tak, aby děti mohly rozvíjet bez dalších nákladů motorické schopnosti,“ vyjmenovává radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

O výuku na všech typech škol od mateřských po střední školy se na Vysočině bude ve školním roce 2018/2019 starat sedm tisíc pedagogů a 1,5 tisíce nepedagogických pracovníků.

Počet zapsaných prvňáků v Kraji Vysočina dle výkazů k 31. 5. 2018: okres Havlíčkův Brod 933, okres Jihlava 1256, okres Pelhřimov 727, okres Třebíč 1048, okres Žďár nad Sázavou 1205, Vysočina celkem 5169

Bezpečný kufřík

Pro 5,2 tisíce prvňáčků na Vysočině je opět připraven Bezpečný kufřík, v těchto dnech jsou boxy rozváženy na všechny základní školy v regionu. Malí školáci v něm mimo jiné najdou veselou cyklolékárničku ze Zajícem, maskotem Kraje Vysočina, který dětem připomene důležitá telefonní čísla na jednotky integrovaného záchranného systému, reflexní pásek, reflexní vestičku, omalovány, pexesa, skládačku nákladního automobilu Tatra, zábavnou knihu o dopravních značkách od Besipu, časopis Pastelka.

„Kraj Vysočina se bezpečnosti dětí věnuje systematicky a v mnoha oblastech. Vzrůstající počet dětských úrazů, ať už v silničním provozu nebo při běžných aktivitách, je patrný nejen v době letních prázdnin, ale také při návratu do školních lavic,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek s tím, že nejvíce jsou ohroženy děti v prvních třídách, které se začínají v silničním provozu pohybovat samy bez rodičů.

Projekt Bezpečných kufříků má děti motivovat k pozornému chování i při pohybu v přírodě nebo při sportu

Tisková zpráva | Foto Jan Luxík

Štítky škola, žáci, statistika, školní rok 2018/2019, vzdělání, Kraj Vysočina, kufr, Jana Fialová, Jiří Běhounek, Tatra Trucks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol na Vysočině se chystá jednaosmdesát tisíc dětí, z toho přes pět tisíc prvňáčků | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.