Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letošní zápisy do škol a školek prokázaly, že jsou v Jihlavě dostatečné kapacity

V Jihlavě se pro školní rok podle závěrečného sčítání pro školní rok 2018/2019 do základních škol zapsalo 505 a do mateřských škol 509 dětí. A jak se ukázalo, kapacity jsou dostatečné.

„Kapacita základních škol je dostatečná, jsme schopni plně zjistit požadavky vyplývající z demografického vývoje v Jihlavě,“ sdělil vedoucí městského odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

V novém školním roce, který začne za necelý měsíc, se navýší také kapacita ve školních družinách, a to přibližně o 30 až 80 míst. „V letošním roce provoz školních družin zaplatí město, v příštím roce bychom měli díky změně financování dostat více prostředků i ze státní kasy,“ doplnil primátor města Rudolf Chloupek.

Problém letos nezpůsobila ani změna ve spádových obvodech škol, která se týkala především základní školy E. Rošického. „Všechny děti se dostaly tam, kam chtěly,“ sdělila Hana Ustohalová z městského odboru školství, kultury a tělovýchovy. V současné době navštěvuje základní školy zřizované statutárním městem Jihlava celkem 5 223 žáků a z toho je 1 025 dojíždějících, tedy zhruba 20 procent.

ČTĚTE TAKÉ: FOTO: V Jihlavě začala stavba školky Na Dolech. Stovce dětí nabídne vířivku nebo noční provoz 

Problém s kapacitou není v krajském městě ani v mateřinkách. Situaci ale ještě zlepší nová školka, která vzniká v ulici Na Dolech a měla by být otevřena pro školní rok 2019/2020. Škola bude mít kapacitu 100 míst, z nichž bude 75 míst vyhrazeno pro děti zaměstnanců společnosti Bosch Diesel. Výhodou bude také možnost přespání, kterou ocení zejména rodiče pracující na nočních směnách.

„Zástupci města Jihlavy a společnosti Bosch Diesel v roce 2016 podepsali smlouvu o spolupráci v oblasti předškolního vzdělávání. Bosch se zavázal přispívat městu do této oblasti jeden milion korun ročně po dobu deseti let, město pak zajistí pro děti zaměstnanců firmy místa ve školce,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast rozvoje města Vratislav Výborný.

Štítky školní rok, zápis, kapacita, vzdělání, Jihlava, základní škola, Robert Bosch GmbH, Rudolf Chloupek, Vratislav Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní zápisy do škol a školek prokázaly, že jsou v Jihlavě dostatečné kapacity | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.