Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Budoucí prvňáčci v Jihlavě opět mohou od září studovat ve třídě pro nadané děti

Také ve školním roce 2018/19 budou moci nadané děti navštěvovat speciální třídu v rámci ZŠ Demlova. Ve stejné základní škole třída funguje již od 1. září 2017.

„Vzdělávání nadaných dětí vyzdvihne v dětech jejich kreativní potenciál, potenciál pro samostatné kritické myšlení, které je na trhu práce čím dál více požadováno. Povede děti k samostatnosti, kritickému a logickému myšlení, k argumentaci, k nadhledu pro akci a reakci, k vyvozování důsledků z chování,“ sdělil důvody, proč nadané dítě umístit do této třídy, Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy na jihlavské radnici.

Jihlava není zdaleka jediným městem, kde takové třídy fungují. Stejně podporují nadané děti v každém větším městě republiky. Jedná se o třídy například s rozšířenou výukou matematiky nebo cizích jazyků. „Tyto třídy jsou obecně vnímány jako třídy výběrové, do kterých se zapisují děti s vyšším stupněm kognitivního vnímání, například s nadáním na numerický úsudek, se schopností kritického úsudku, se schopností vyšší koncentrace pozornosti a vyššího stupně motivace k učení a získávání nových znalostí a dovedností,“ vysvětluje Koukal.  

Třída v Jihlavě bude mít menší počet žáků – jejich počet se bude pohybovat mezí 14 až 20. Výuka v této třídě bude vedena formou interaktivních metod zajištujících rozvoj, ale zároveň s pravidly respektování různých úrovní znalostí a dovedností.

Comenia script a Hejného metoda 

„V běžných třídách, ve kterých se nadané děti nachází, může docházet ke snižování možnosti těchto dětí do průměrných výsledků. Tato třída naopak bude jejich individuality záměrně posilovat, a to díky menšímu počtu žáků a individuálnímu přístupu,“ říká Tomáš Koukal.

Ve třídě pro nadané děti bude zachován obsah učiva jako v běžných třídách, s možností využití prohloubení a rozšíření učiva podle ŠVP školy.

Třídu povede zkušená paní učitelka, děti se budou učit psát písmem Comenia skript, s jehož výukou má škola několikaleté velmi dobré zkušenosti, výukou matematiky budou prolínat prvky Hejného metody. Děti budou začínat s výukou anglického jazyka v jednohodinové časové týdenní dotaci, postupem času bude cizí jazyk vhodnou formou zapracován do dalších předmětů.

„Děti z této třídy nebudou izolovány od ostatních žáků školy, mohou navštěvovat výuku některých předmětů ve vyšších třídách. V rámci pobytu ve školní družině nebo při kroužcích budou děti spolupracovat se spolužáky z jiných tříd,“ pokračuje vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy.  

Zájemci, kteří si myslí, že mají doma nadaného předškoláka, mohou kontaktovat přímo školu, případně pracovnici odboru školství, kultury a tělovýchovy na jihlavské radnici Hanu Ustohalovou.

Líbí se vám taková podpora nadaných dětí?

Celkem hlasovalo25 čtenářů

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky vzdělání, nadání, talent, ZŠ Demlova, podpora, nadané dítě, Jihlava, kultura, COMENIA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Budoucí prvňáčci v Jihlavě opět mohou od září studovat ve třídě pro nadané děti | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.