Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kuchař s michelinskou hvězdou Philippe Mille vaří se studenty vysočinské Gastroakademie

 
čtvrtek, 5. dubna 2018, 08:13

Michelinské hvězdy jsou oceněním, po kterém touží téměř všichni kuchaři. Obrovským zážitkem a motivací je se s držiteli gastronomického „Oskara“ osobně i jen setkat. Francouzský šéfkuchař Fhilippe Mille, držitel hned dvou michelinských hvězd, pobývá aktuálně dva dny na Vysočině a většinu svého času chce věnovat popularizaci gastronomie, představení kreativity a nových kulinářských konceptů pro studenty zařazené do projektu Gastroakademie připravené Krajem Vysočina.

Philippe se nebojí být sám sebou, posouvá obor, ve kterém se pohybuje, stále dopředu. Nebojí se vést početný tým studentů a nabídnout jim jiný, originální pohled na gastronomii. Ve středu 4. dubna v kuchyňském studiu Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava z náhodně vybraných surovin pod jeho vedením, jako šéfa kuchyně, studenti připravili zeleninový kuskus, vepřovou panenku plněnou houbami a zeleninou a dezert s ovocem.

„Dnešní vaření s Philippem Millem je pro mě zatím vrchol toho, co jsem zažil. Budu se mu dívat pod ruce a chci se něco naučit,“ říká Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Baví mě moderní gastronomie, ráda se nechávám v restauraci jídlem překvapit i pobavit, dnes jsme v praxi viděli, že kromě kulinářského umění je jídlo i společenský zážitek,“ uvedla Soňa Dubová z jihlavské střední školy s tím, že doufá, že jednou všechno, co se na Vysočině naučí, zúročí jako šéfkuchařka v horském hotelu.

Nad čím všichni hosté kuchařské prezentace kroutili hlavou, bylo neskutečně rychlé tempo přípravy pokrmů a práce michelinského šéfkuchaře. Nebylo možné ho zastihnout, věnoval se spravedlivě všem týmům a stále je povzbuzoval k maximálnímu výkonu. Přitom prozradil, že se studenty obvykle vůbec nevaří.

Zatímco ve středu Fhilippe Mille společně s dvanácti posluchači Gastroakademie připravoval degustační menu, dnes bude odborným konzultantem a přísným hodnotitelem mezinárodní gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 Open, kterou připravuje Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Společné zadání pro všech dvanáct týmů studentů oborů kuchař je během 45 minut uvařit a naservírovat předkrm z medu a ohromit hlavním chodem, ve kterém hraje prim vepřová panenka.

Projekt Gastroakademie Kraje Vysočina letos probíhá třetím rokem. Zatím ho absolvovala třicítka nejnadanějších mladých lidí ze čtyř krajských středních škol. Jak říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová v rámci speciálně upravené nabídnuté praxe studenti fungují jako normální týmový hráči, opravdu v sedmi regionálních restauracích a hotelech vaří, není to jen o loupání brambor. Stejně jako jejich kouči všechno ochutnávají, majitelé restaurací jim podle aktivity nabízí i běžnou brigádu nebo později také zaměstnání. „Výběrem skutečně aktivních studentů se chceme vyhnout nezájmu, absenci snahy, určité rezignaci nad výsledkem práce. Už jsme ve stadiu, kdy studenti z vlastní iniciativy do vybraných provozů sami chodí i ve volnu, snaží se být členem hotelového týmu. Vysočinská Gastroakademie plní účel, vychovává profesionály, kteří do kuchyně patří. Všechny žáky gastrooborů pak po celou dobu studia motivujeme, aby i po dokončení školy u profese zůstali,“dodává.  

V Kraji  Vysočina v současné době mohou děti studovat až 15 různých gastrooborů.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina
 


 

Kam dál?

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

pondělí, 2. dubna 2018, 10:16

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a...

Jarní menu studentů z Třebíče bodovalo na festivalu v Nitře. Domů...

neděle, 25. března 2018, 15:25

Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo...

Studentky z Jihlavy zářily na prestižním módním veletrhu. Soutěžilo...

čtvrtek, 22. března 2018, 12:29

Studentky OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se zúčastnily finále kadeřnické a kosmetické soutěže na 25. ročníku veletrhu World of Beauty and...

Děti ze základních škol a gymnázií dokázaly, že dobře znají Vysočinu

sobota, 17. března 2018, 14:12

Do krajské soutěže Poznej Vysočinu se v tomto roce přihlásilo pětaosmdesát škol a víceletých gymnázií z celého regionu. Kraj...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

GLOSA: Protikorupční Babišova vláda nemaká na protikorupčních zákonech

Andrej Babiš toho má na práci v poslední době opravdu hodně. Tolik, že nedokáže své ministry a ministryně přimět k tomu, aby do plánu legislativních prací zapracovali aspoň něco z protikorupčních opatření, co vláda naslibovala.

VIDEO: Za včerejší kolaps na D1 může nepřipravenost modernizovaného úseku

Včerejší a částečně i dnešní kolaps provozu na dálnici D1 způsobila podle Kraje Vysočina nepřipravenost modernizovaného úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na zimní podmínky. Kraj pošle ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO) dopis požadující posunutí svodidel a další úpravy v úseku mezi 90. a 104. kilometrem dálnice. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) po jednání pracovní skupiny Doprava.

Zastavení dotací EU se podle informací z Evropské komise týká jen Agrofertu

Zastavení dotací Evropské unie se netýká celé České republiky, ale jen firem skupiny Agrofert v rámci zemědělské a kohezní politiky. Novinářům to dnes potvrdily dobře informované zdroje z Evropské komise. Nejasnosti okolo dotací vyvolalo středeční vystoupení eurokomisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, který v Evropském parlamentu dal najevo, že Evropská komise nebude Česku do vyjasnění situace okolo možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše vyplácet žádné dotace.