Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti VŠPJ vytvořili aplikaci pro jihlavskou mateřinku a speciálně pedagogické centrum

Pro studenty Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) je důležité, aby řešili především praktické úkoly spojené s praxí. Když se to podaří spojit s dobrou věcí, je důvod k radosti. To je i případ naprogramované aplikace Matrika pro Mateřskou školu a Speciálně pedagogické centrum Jihlava (SPC).

Pro tuto příspěvkovou organizaci vytvořili studenti VŠPJ oboru aplikovaná informatika Ondřej Šimon, Filip Svoboda a Dominik Janák webovou aplikaci sloužící k evidenci klientů. Aplikace je vytvořená na míru pro provoz SPC. Slouží především k evidenci klientů se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy pro děti, žáky a studenty s postižením mentálním, tělesným, sluchovým, zrakovým, řečovým, autismem a souběžným postižením více vadami.

U každého klienta je uveden psycholog a speciální pedagog, který zajišťuje poradenské služby. Součástí evidence je také informace o diagnóze klienta, jaké vzdělávací zařízení navštěvuje a jaký rámcový vzdělávací program absolvuje. Jednou z jejích výhod je, že s ní může pracovat více uživatelů současně.

Vývoj aplikace a její další rozvoj má za VŠPJ na starosti garant předmětu „webové technologie 1“ František Smrčka. Právě v jeho předmětu se aplikace vytvářela. Podle jeho názoru vytvořením této aplikace teprve vše začalo. Poté ji bylo nutné periodicky aktualizovat, tedy reagovat na měnící se požadavky SPC na výstupy a také bylo potřeba přizpůsobovat se neustálým změnám legislativy. 

Podle Dany Strakové, speciální pedagožky, aplikace slouží k výkaznictví školského poradenského zařízení. Je velkým pomocníkem při sběru ČŠI dle požadovaných kritérií například počet žáků s lehkým mentálním postižením vzdělávaných v běžných třídách a v třídách podle §16. V současné době je v aplikaci evidováno téměř 2000 klientů.

Evidence klientů školských poradenských zařízení (ŠPZ) je aktuálním tématem MŠMT. Na setkání vedoucích pracovníků SPC bylo zjišťováno, jaký software používají ŠPZ k evidenci svých klientů. MŠMT má v plánu propojit databáze škol a ŠPZ a zajistit výkaznictví dle potřeb jednotlivých zařízení.

Tisková zpráva | Foto Vysoká škola polytechnická Jihlava

Štítky VŠPJ, praxe, aplikace, studenti, mateřská škola, SPC, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Jihlava, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti VŠPJ vytvořili aplikaci pro jihlavskou mateřinku a speciálně pedagogické centrum | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.