Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Zakarpatí se z českých učebnic učí už více než tři sta dětí. Několik knih pošle i Vysočina

Sto čtyřicet učebnic českého jazyka poputuje z Vysočiny do několika škol na Ukrajině. Tamním žákům je v září předá hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Dar pro partnerský Zakarpatský region dnes schválili krajští radní. Učebnice českého jazyka posílá Kraj Vysočina do pěti zakarpatských partnerských základních škol už čtyři roky. Od zahájení partnerské spolupráce mezi oběma regiony v roce 2007 už Vysočina na Ukrajině podpořila více než 150 investičních projektů.

„Aktuálně se z českých učebnic na Zakarpatí učí už více než tři stovky dětí na prvním až třetím stupni základních škol,“ řekl Běhounek novinářům.  Základní školy na Koločavě, v Mukačevu, Svaljvě a Užhorodu a Berehovské gymnázium si mezi sebe během čtyř let rozdělily už šest stovek výtisků.  Letos bude učebnicový fond spíše obměňován.

Žáci na těchto partnerských školách mají český jazyk v osnovách povinně. O jeho zařazení do výuky se zasloužili svou aktivitou především jejich rodiče, kteří změnu osnov iniciovali. Žáci mohou ve studiu češtiny intenzivně pokračovat i na Užhorodské univerzitě. „Někteří z nich se stávají posluchači naší Vysoké školy polytechnické Jihlava, kde studují v režimu českých, nikoli zahraničních studentů. A k tomu jim znalost češtiny pomáhá,“ řekl Běhounek.

Peníze na zateplení škol 

Na základě partnerských vztahů se připravuje nástup lektorky českého jazyka na užhorodskou univerzitu, která bude moci vzdělávat učitele.

Od zahájení spolupráce mezi oběma regiony v roce 2007 už Kraj Vysočina na Ukrajině podpořil více než 150 investičních projektů. Přispěl na ně v součtu 40 miliony korun, stejnou částku podle dohody přidala ukrajinská strana. První společné akce umožnily zateplení škol v obcích Strimba a Lazeščina. Předtím byly tyto budovy kvůli špatnému stavu v zimě skoro neobyvatelné.

Pro letošek bylo na Zakarpatské Ukrajině s podporou Vysočiny připraveno 20 projektů zhruba za pět milionů korun. Částečné rekonstrukce se díky nim dočká ambulance v Širokém Luhu, dětská nemocnice ve Velkém Bererezném, základní školy v Chustu nebo ve Velkých Kamjatech. Další projekty podporují například publikační činnosti krajanských spolků nebo účast ukrajinských studentů na Letní žurnalistické škole v Havlíčkově Brodě.

Autoři

Štítky učebnice, Zakarpatí, spolupráce, podpora, kraj, školství, čeština, Kraj Vysočina, Zakarpatská oblast, Ukrajina, základní škola, projekt, Jiří Běhounek, ČSSD, Užhorod, Mukačevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zakarpatí se z českých učebnic učí už více než tři sta dětí. Několik knih pošle i Vysočina | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.