Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava zahájí nový akademický rok na jihlavské Vysoké škole polytechnické

Výstava s názvem Neklidný klid před bouří / Období před rokem 1914 zahájí nový akademický rok na Vysoké škole polytechnické (VŠP) v Jihlavě. Škola ji pořádá ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem a Jihlavským regionálním kulturním sdružením (Iglauer Regionalkulturverband). Výstava bude volně přístupná veřejnosti ve školní cizojazyčné knihovně. Návštěvníkům by měla přiblížit situaci před vypuknutím první světové války. ČTK to sdělil mluvčí školy Tomáš Obruba.

Výstava je zaměřena na období před rokem 1914 a je členěna do několika okruhů. Lidé se na desítce výstavních panelů s fotografiemi a česko-německým textem dozvědí více o předválečných mírových hnutích, o jednotící síle výtvarného umění proti probouzejícímu se nacionalismu nebo také o feminismu a hnutí za ženská práva. „Lze z ní odvodit možné paralely se současným stavem v Evropě, který není o nic bezpečnější, než byl před první světovou válkou,“ řekl zástupce Jihlavského regionálního kulturního sdružení Mojmír Kolář. Jihlava je podle něj po Praze prvním krajským městem, kde se výstava prezentuje.

Výstava bude přístupná pro veřejnost v prostorách cizojazyčné knihovny od 26. září do 13. listopadu. Vernisáže by se měl zúčastnit zástupce rakouského velvyslanectví v ČR. VŠP a Jihlavské regionální kulturní sdružení společně v roce 2008 získaly ocenění Medaile Přemysla Pittra za podporu a rozvoj kulturních a vzdělávacích aktivit v oblasti česko-německo-rakouských vztahů.

Jihlavská polytechnika je jedinou veřejnou vysokou školou se sídlem v Kraji Vysočina. Nabízí tříleté bakalářské studijní obory aplikovaná technika pro průmyslovou praxi, aplikovaná informatika, cestovní ruch, finance a řízení, finance and management (v angličtině), počítačové systémy, porodní asistentka, všeobecná sestra a zdravotně sociální pracovník.

V oborech komunitní péče v porodní asistenci a kvalita a bezpečná péče ve zdravotnictví mohou studenti absolvovat navazující magisterské studium.  Jako jediná vysoká škola v ČR provozuje VŠP vlastní cestovní kancelář.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky vysoká škola, první světová válka, Jihlava, Česko, Evropa, Přemysl Pitter, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava zahájí nový akademický rok na jihlavské Vysoké škole polytechnické | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.