Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vinařství v Sádku získalo 172 let starý kládový lis, je funkční

Vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku získalo kládový lis pocházející z roku 1843. Původně ho používali vinaři nedaleko rakouského města Krems u Dunaje, později se toto zařízení na mačkání hroznů dostalo na Moravu. Mohutný lis je pořád v dobrém stavu, na Sádku ho chtějí vyzkoušet při podzimní sklizni. „Hlavně to ale bude zajímavost pro návštěvníky," řekl Lubomír Lampíř z vinařství při slavnostním odhalení lisu.

Osm metrů dlouhý lis byl umístěn pod přístřešek ve vinici. „Je to nádherná stavba, jeden z největších lisů, které jsou na Moravě a troufám si říci i v bývalém Rakousku-Uhersku," uvedl Lampíř. Kámen, jímž se vyvíjel tlak na kládu mačkající koš s hrozny, váží ke dvěma tunám. Lampíř podotkl, že pokud ví, devítimetrový lis je v Mikulově, a ten je největší v republice.

Lis, který získalo vinařství v Sádku, byl z Rakouska nejprve převezen do Hnanic u Znojma, kde byl do konce druhé světové války. „Po odsunu německého obyvatelstva, to nevíme z jakých důvodů, byl převezen do obce Lipník u Třebíče, kde mi ho majitel nabídl," řekl Lampíř. Lis nechal přes zimu renovovat. „Ale všechno je původní, relativně zdravé, jen málo se vyměnilo," podotkl.

Historické zařízení na lisování hroznů se zařadilo mezi zajímavosti, na něž tato jediná vinice na Vysočině láká turisty. Také se mohou projít po naučné vinařské stezce, najdou tam i zahradu čínských léčivých bylin. Samotný vinohrad zabírá přes pět hektarů pozemků, patří k nejvýše položeným na Moravě. Obnoven byl před třemi desetiletími v místě původních hraběcích vinic. Roční produkce vína se pohybuje kolem 15.000 litrů.

Zdroj: ČTK

Štítky lis, vinařství, Morava, hrozen, Dunaj, okres Třebíč, druhá světová válka, Rakousko-Uhersko, Rakousko, Mikulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinařství v Sádku získalo 172 let starý kládový lis, je funkční | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.