Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Technické střední školy na Vysočině budou lákat na originální sporťáky

Postavit si vlastní auto je sen každého kluka. Vlastní automobil si budou moci sestrojit už příští školní rok studenti technických center zřizovaných Krajem Vysočina. Za podpory regionálních firem pořídí Kraj Vysočina pět stavebnicových souprav sporťáků, které si studenti technických center během školního roku postaví, nechají projít technickou prohlídkou, opatří SPZ a pak s ním vyrazí do běžného městského provozu.

„Projekt Postav si svoje auto je zajímavý nejen z hlediska praktické výuky studentů, ale i svým pozitivním PR při rozhodování žáků základních škol při volbě svého budoucího povolání. Neznám kluka, který by si nechtěl postavit svoje vlastní auto,“ popsala novinku v krajských technických školách radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která upozorňuje, že další novinkou mezi aktivitami technických center je Projekt postav si svůj dům.

Projekt Postav si své auto

Projekt Kraje Vysočina, který v jiných regionech nemá na středních školách obdoby bude podpořen z krajského rozpočtu jednorázově částkou 1,2 miliónu korun. Podobnou částku do projektu vloží i regionální firmy, které s technickými centry  středních škol na Vysočině úzce spolupracují. Pět stavebnic reálného sporťáku bude na Vysočinu dodáno ještě před začátkem nového školního roku.

„ Kluci se těší, až budou moci v našich autolakovnách auto přelakovat, navíc mají slíbeno, že jej mohou osadit a dovybavit svými originálními doplňky,“ uvádí ředitel Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava Miroslav Vítů. Podle jeho slov budou týmy 3-4 studentů na sestavení modelu pracovat pod odborným dohledem zhruba půl roku.


Centra technického vzdělávání, která do budoucna budou nabízet studentům práci na stavbě automobilu:
-          Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava
-          Střední průmyslová škola Třebíč
-          Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov
-          VOŠ a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou
-          VOŠ, OA a SOU technické Chotěboř

Projekt Postav si svůj dům

Projekt z dílny Kraje Vysočina Postav si svůj dům je založený na spolupráci škol, měst a stavebních firem. Města, která budou stavět občanskou vybavenost pro potřeby svých občanů, sociální bydlení, školky nebo budou například provádět modernizaci nebo opravy svých budov vyzvou k projekční přípravě studenty stavebních průmyslovek – center technického vzdělávání stavebního. Vlastní stavba bude moci být realizována prostřednictvím firem, kde v podmínkách výběrového řízení bude například smlouva o spolupráci nebo partnerství se střední školou. Firma bude muset disponovat širokým spektrem všech potřebných řemesel pro stavbu tak, aby mohla předávat zkušenosti studentům.

„Vedle praktické výuky by tento projekt měl být přínosem při rozhodování pro volbu školy a následkě svého budoucího povolání.  Kdo by si nechtěl postavit valstní dům,“ popsala důvody spolupráce mezi městy, krajem a firmami Jana Fialová. Prvním městem v regionu, které o takto zacílené spolupráci uvažuje je Havlíčkův Brod. „V tuto chvíli připravujeme ve splupráci s krajem projektový záměr a budeme se školou řešit podmínky spolupráce,“ uvedla místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková.

Projekt je natolik zajímavý, že o jeho modifikaci na místní podmínky uvažují například i Jihlava nebo Třebíč.

Centra technického vzdělávání stavebního vzdělávání:
-          Střední průmyslová škola stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod
-          Střední škola stavební Jihlava
-          Střední škola stavební Třebíč

Rok 2015 byl ministerstvem školství, mládeže a sportu vyhlášen Rokem průmyslu a technického vzdělávání. Vedení Kraje Vysočina chápe technické vzdělávání na středních školách jako základní stavební kámen pro budoucí regionální zaměstnanost.
V současné době studuje technické obory na středních školách zřizovaných Krajem Vysočina více než 4600 studentů. Modernizace center technického vzdělávání přišla Kraj Vysočina v posledních letech na více než 400 miliónů korun. Vybavování odborných učeben stále za podpory EU probíhá.

Zdroj: Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, střední škola, projekt, dům, Jihlava, Střední průmyslová škola, Jana Fialová, Havlíčkův Brod, Evropská unie, Stanislav Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické střední školy na Vysočině budou lákat na originální sporťáky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.