Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cenu za nejlepší záchranářský čin dostali hrdinové ze Žďáru

Cenu za nejlepší záchranářský čin v roce 2014 dnes dostal in memoriam student Petr Vejvoda, který loni zahynul, když bránil spolužačku před psychicky nemocnou ženou ve Žďáru nad Sázavou, policejní vyjednávač Petr Gruber, který při žďárském útoku zasahoval, nebo učitelka Martina Zbytková, která zachránila dva chlapce spadlé do studny. Zlatý záchranářský kříž jim a dalším oceněným na Pražském hradě předal prezident Miloš Zeman. Za Petra Vejvodu ocenění převzali rodiče.

Čestné uznání získali velitel zásahu při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích Jiří Ovesný a pracovník Vězeňské služby Jan Andrš, který zachránil pětiletou dívku, která se topila v Úpě. Mezi profesionálními týmy byli oceněni policejní pyrotechnici za vyjmutí granátu ze střechy muničního skladu při druhém výbuchu ve Vrběticích.

„V případě záchranářů nemůže existovat žádná pochybnost o jejich hrdinských činech, což - přiznávám - neexistuje v řadě jiných profesí, kdy teprve dějiny v dlouhodobém horizontu ukážou, zda lidé, kteří byli oceněni v jiných oblastech života, si toto ocenění opravdu zasloužili," uvedl na adresu oceněných Zeman. Zopakoval přitom, že Petr Vejvoda od něj obdrží 28. října in memoriam Medaili Za hrdinství.

Prezident se v projevu pozastavil nad odborným vyšetřováním lidí, jako byla útočnice ve Žďáru. „Plně uznávám, že nelze zcela eliminovat činy šílenců, jako byl nejenom čin šílené ženy ve Žďáru nad Sázavou, ale také čin šíleného střelce v Uherském Brodě. Na druhé straně si kladu otázku, zda psychologické testy a obecně vyšetřování duševních chorob je u nás skutečně na té úrovni, aby se podařilo alespoň některým z těchto činů zabránit," uvedl Zeman.

Ocenil, že kvůli předčasnému propuštění útočnice ve Žďáru rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny. „Ale Petru Vejvodovi už to život nezachrání," poznamenal.

„Velmi bych si přál, abychom na lidi tohoto typu pohlíželi jako na ty, kdo ohrožují bezpečnost svých spoluobčanů, a abychom prohlídkám těchto lidí a případně umístění v psychiatrických léčebnách věnovali větší a důkladnější pozornost, než tomu bylo v minulosti," vyzval prezident.

Kromě hlavních cen Zlatý záchranářský kříž dnes cenu za výjimečný přínos pro záchranářství dostal náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor. Čestné uznání v této kategorii získala Komora záchranářů.

Cenu mediálního partnera převzali Rudolf Chýlek a Miroslav Výška, kteří zachránili řidiče z hořícího vozidla. Poraněného při dopravní nehodě zachránil také Vladimír Khodl, za což dnes obdržel Cenu policejního prezidenta. Cenu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru pak získaly hasičské týmy velkoobjemového čerpání za pomoc v Srbsku při loňských katastrofických povodních.

Zdroj: ČTK

Štítky Žďár nad Sázavou, Petr Vejvoda, Miloš Zeman, Pražský hrad, Vrbětice, Vězeňská služba České republiky, Úpa, Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Hasičský záchranný sbor, Srbsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu za nejlepší záchranářský čin dostali hrdinové ze Žďáru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.