Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Alej v Novém Veselí nese jméno zavražděného studenta

Dubová alej na hrázi Veselského rybníka v Novém Veselí na Žďársku nese od středy oficiálně jméno Petra Vejvody. Šestnáctiletého studenta žďárské střední školy loni na podzim zavraždila psychicky nemocná žena, když bránil spolužačku a zachránil jí tím život. Žena při tom zranila několik dalších osob. Alej Petra Vejvody byla vysazená loni 17. října prezidentem republiky Milošem Zemanem, hejtmany krajů České republiky a majitelem pozemků Constantinem Kinským.

Pietního setkání se zúčastnili zástupci rodiny, Kraje Vysočina, studentovi učitelé a spolužáci. Čestnou stráž drželi dobrovolní hasiči z obce Nížkov, jejichž členem Petr byl. Pietní místo označuje malá pamětní deska z materiálu odolného povětrnostním vlivům. Text připomíná datum vysazení aleje a Vejvodův hrdinský čin, při kterém položil vlastní život, aby zachránil cizí.

„Žádná pamětní deska ani alej nemůže nahradit život Petra Vejvody. Každý návštěvník aleje si teď ale uvědomí, že existují lidé, kteří jsou ochotni za jiného položit život. Skláním se před jeho hrdinstvím," řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD).

Podle starosty Nového Veselí Zdeňka Křivánka bude alej dlouhá léta připomínat statečnost Petra Vejvody, ale i hrůznost události, která se stala ve žďárské škole. „Už v současné době je alej hojně navštěvovaná lidmi z obce i odjinud," řekl Křivánek. Pietní akce se zúčastnil také ředitel žďárské střední školy Zdeněk Musil s několika Vejvodovými spolužáky. Pamětní desku na studentovu počest odhalí škola 20. května.

Prezident Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje oznámil, že Vejvodovi udělí ve státní svátek 28. října Medaili za hrdinství in memoriam.

Šestadvacetiletá Barbora Orlová z Ostravska ve žďárské střední škole loni 14. října pobodala několik studentů. Šestnáctiletý Petr Vejvoda zemřel, dvě studentky byly zraněny, další utrpěla psychický šok, pobodaný byl i zasahující policista. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem. Žena byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově. V případě soudního projednávání by jí hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce Jiří Morava však trestní stíhání Orlové zastavil. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná.

Zdroj: ČTK

Štítky pieta, alej, smrt, student, Petr Vejvoda, Nové Veselí, Miloš Zeman, střední škola, Česko, okres Žďár nad Sázavou, pamětní deska, Kraj Vysočina, Zdeněk Křivánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alej v Novém Veselí nese jméno zavražděného studenta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.