Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava plánuje stavbu mateřské školy, v níž by děti mohly i přenocovat

Jihlava chce postavit novou mateřskou školu pro 100 dětí v lokalitě Na Dolech. Jedna z jejích čtyř tříd by měla být upravena tak, aby v ní děti rodičů pracujících v jihlavských závodech na směny mohly i přenocovat. Na projekt s předpokládanými náklady 49 milionů korun město požádá o dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Podání žádosti o evropské peníze dnes po delší debatě schválili jihlavští zastupitelé.

O vzniku školky, která by svým provozem vyhovovala rodičům pracujícím ve směnném provozu, se s radnicí dlouho domlouvá jihlavská firma Bosch Diesel, která ve výrobě komponentů pro dieselové motory zaměstnává více než 4 tisíce lidí. „S firmou Bosch jsme vyjednávali o společné stavbě školky poměrně dlouho, měla být v jiné lokalitě,“ řekl dnes primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). První projekt výstavby na soukromém pozemku v Rantířovské ulici se ale nakonec neuskutečnil a v lokalitě Na Dolech podle primátora školka tak jako tak chybí.

Zastupitelé za opoziční ANO upozorňovali na to, že město chystá školku vyhovující firmě Bosch aniž by s ní mělo platnou smlouvu. Bosch dříve slíbil, že bude dávat městu na školku deset milionů korun po dobu deseti let s podmínkou, že by v ní měl mít pro děti svých zaměstnanců rezervovaných 75 míst. Platnost této smlouvy už ale vypršela a nová zatím s podnikem uzavřena nebyla.

„Nicméně zájem Bosche, pokud vím, o tu spolupráci stále trvá,“ uvedl Chloupek. Podle něj by město internátní školku využilo i bez dohody s tímto podnikem. „Protože dneska už je to požadavek nejenom Bosche, ale celé řady dalších zaměstnavatelů, aby případně při těch směnných provozech byla možnost alespoň částečně v Jihlavě tuto službu nabídnout,“ řekl.

Z evropského programu lze podle radnice na novou školku dostat dotaci do výše 90 procent nákladů. Stavba by pak mohla začít zhruba za rok. Podání žádosti o dotaci na školku dnes schválili zastupitelé 25 hlasy. Proti nebyl nikdo, osm zastupitelů se hlasování zdrželo.

Novou mateřskou školu pro 100 dětí otevřela Jihlava naposled loni v areálu Základní školy Demlova. V mateřských školách zřizovaných magistrátem tehdy bylo místo pro 1 838 dětí.

Autoři | Foto www.babyweb.cz

Štítky Jihlava, mateřská škola, Robert Bosch GmbH, dotace, Rudolf Chloupek, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava plánuje stavbu mateřské školy, v níž by děti mohly i přenocovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.