Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starý Přísecký rybník na Jihlavsku bude mít svou ptačí pozorovatelnu. Pro odborníky i laiky

V průběhu příštího roku vybuduje Kraj Vysočina v přírodní památce Starý Přísecký rybník na Jihlavsku ptačí pozorovatelnu. Jak řekl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský, jde o šestihektarovou ornitologicky významnou lokalitu, na které se pravidelně vyskytují a rozmnožují chráněné druhy ptáků. Ptačí pozorovatelna bude sloužit nejen pro odborníky, ale přizpůsobena bude i pro laické pozorování.

Lokalita je veřejností hojně navštěvována, svedením zájemců o pozorování na jedno místo dojde k omezení rušení a plašení ptáků. „Základní nosná konstrukce čtyř sloupů nese pozorovací plošinu zastřešenou jehlanovitou střechou. Sloupy a jejich zavětrování je provedeno ze dřeva akátu nebo dubu. Konstrukce vystavené vnějším povětrnostním vlivům jsou z akátového nebo dubového dřeva, ostatní konstrukce a výplně stěn jsou z hraněného měkkého dřeva – modřín, eventuálně borovice nebo smrk. Tvrdé dřevo nebude povrchově ošetřeno, bude ponecháno v přírodním odstínu, který v budoucnu zešedne. Měkké dřevo bude impregnované bezbarvou impregnací,“ popisuje výběr přírodních materiálů Denisa Švengrová z Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Sledování pomocí dalekohledu 

V lokalitě hnízdí moták lužní a moták pochop, potápka malá a chřástal vodní, dále se tady daří obojživelníkům jako je rosnička zelená, blatnice skvrnitá, skokan krátkonohý a skřehotavý. Cenný je také výskyt měkkýše – lištovky lesklé.

Ptačí pozorovatelna bude stát na zemi, z pozorovatelny bude možné, například s využitím dalekohledu, sledovat ptactvo, které se na rybníku vyskytuje. „Konstrukce ptačí pozorovatelny je plánovaná tak, aby nebyl vidět pohyb lidí uvnitř (malé průhledy, plná zadní stěna). Pozorovatelna bude na vyvýšeném místě a bude včleněna do porostu dřevin bezů černých a jeřábů. Bude z ní možné pozorovat zejména ptáky hnízdící v litorálech rybníka,“ vysvětluje Martina Kratochvílová, správkyně území přírodní památky.

Kraj Vysočina vyčíslil náklady na vybudování pozorovny a související informační infrastruktury na přibližně 1,6 milionu korun s tím, že minimálně 85 % uznatelných nákladů by rád pokryl z Operačního programu Životní prostředí. V minulosti bylo instalováno značení a informační panely v rámci projektů „Dokončení implementace soustavy Natura 2000 v Kraji Vysočina - Niva Doubravy, Opatovské zákopy a Kamenný vrch“ a „Dokončení implementace soustavy Natura 2000 v Kraji Vysočina - Hajnice, U Miličovska, Údolí Oslavy a Chvojnice“.

Tisková zpráva | Foto Vojtěch Kodet

Štítky pozorovatelna, pták, Starý Přísecký rybník, příroda, Kraj Vysočina, okres Jihlava, rybník, ptáci, životní prostředí, Martin Hyský, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starý Přísecký rybník na Jihlavsku bude mít svou ptačí pozorovatelnu. Pro odborníky i laiky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.