Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé v Jihlavě a Pelhřimově se dozví o úložišti radioaktivních odpadů. To by mohlo vyrůst v lokalitě Hrádek

Lidé v Jihlavě a také v Pelhřimově se budou moci zúčastnit veřejného jednání k problematice úložiště radioaktivních odpadů. To by mohlo být vybudováno v lokalitě zvané (Čertův) Hrádek, což je jedna z uvažovaných devíti lokalit. Ovlivnit by tak mohlo nejen obce v jihlavském katastru. Kvůli Novému Rychnovu se tato problematika týká také katastru Pelhřimova.

Vybrat z devíti lokality čtyři by měla vláda v létě 2020. O finálním umístění úložiště by se pak mělo rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz je v plánu zahájit po roce 2065.

Zvažované lokality v ČR:  Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Dále pak Janoch v blízkosti JE Temelín a Na Skalním poblíž JE Dukovany.

O finálním umístění úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065.

Obyvatelé dotčených šesti obcí z lokality (Čertův) Hrádek – jmenovitě Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná - se případnému vybudování úložiště aktivně brání. Zástupci uvedených obcí se kvůli případnému úložišti bojí hlavně o budoucnost zdrojů pitné vody, a to nejen pro sebe ale i pro krajskou Jihlavu. Tato lokalita je však také prameništěm vod zasahujícím dále do povodí vodárenského toku Želivka (Švihov), zásobující pitnou vodou nejen Prahu, ale i velkou část Středočeského kraje a okresů Pelhřimov a Havlíčkův Brod.


FOTO: U silnic v okolí Čeřínku nově potkáte protestní plachty proti úložišti. Vyvěšují je obce i jednotlivci

Obce z lokality (Čertův) Hrádek na Jihlavsku vytáhly další trumf ve svém boji proti umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu pod Čeřínkem. Obecní zastupitelstva projednala návrhy na nesouhlas se stavbou úložiště. Obce vyzývají občany i...

 

Dotčené obce argumentují tím, že případná nehoda v provozu hlubinného úložiště by totiž ve zmíněných oblastech mohla ovlivnit i tyto zdroje pitné vody. Starostové obcí Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohozná se odvolávají hlavně na to, že jejich územím prochází hlavní evropské rozvodí.

Obce ze zvažované lokality se do svých protestů snaží zapojit také veřejnost, třeba v Dolní Cerekvi, Hojkově nebo Cejli již několik týdnů visí protestní plakáty.


Do Dolní Cerekve na Jihlavsku dnes odpoledne dorazil nový ředitel Správy úložiště radioaktivního odpadu (SÚRAO) Jan Prachař. Jeho příjezd byl dramatičtější, než je zřejmě zvyklý. Půlhodiny před jeho návštěvou se totiž před místním obecním úřadem...

 

Zájemci o danou problematiku se mohou zúčastnit veřejných jednání, kde se dozví vše potřebné o problematice úložiště radioaktivních odpadů. V Pelhřimově se uskuteční v úterý 22. října od 15:00 v zasedací místnosti zastupitelstva města na Pražské ulici. Jednání v Jihlavě je naplánováno na středu 13. listopadu od 15:00 na Masarykovo náměstí.

Vyjma zástupců obcí by se jednání měli zúčastnit i lidé ze Správy úložišť radioaktivních odpadů (organizace, která má vyhledání vhodného místa pro úložiště na starosti), ministerstva průmyslu a obchodu (do jeho gesce úložiště spadá) a úřadu pro jadernou bezpečnost (garant bezpečnosti, kontrolní orgán).

Foto Lokalita Hrádek

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, veřejnost, jednání, Pelhřimov, Jihlava, odpad, Nový Rychnov, pitná voda, Dolní Cerekev, Plzeňský kraj, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, Jaderná elektrárna Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jihlavě a Pelhřimově se dozví o úložišti radioaktivních odpadů. To by mohlo vyrůst v lokalitě Hrádek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.