Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihlavském náměstí se v úterý vyjadřoval nesouhlas s tureckou invazí. Další akce je plánována na pondělí

Včera podvečer se na Masarykově náměstí sešly dvě desítky účastníků za účelem vyjádření solidarity s kurdskou oblastí Rojava, která aktuálně čelí vojenské invazi z Turecka. Celá akce vyšla z iniciativy Pirátské strany Vysočiny.

„Připojili jsme se k celostátní akci, která se pod heslem “riseup4rojava” konala v Praze, Brně, Ostravě, Třebíči a dalších městech,“ vysvětlují Hana Hajnová a Jan Pošvář. Cílem akce dle nich bylo upozornit na to, že se v oblasti severní Sýrie rozhodně nejedná o žádné vytváření bezpečnostní zóny, jak se snaží tvrdit turecký prezident Erdogan, ale o vojenskou akci, při které umírají nevinní civilisté, jako byla například kurdská politička Hevrin Chalaf.

Akce se zúčastnily přes dvě desítky lidí, včetně zástupce kurdské menšiny. Účastníci byli vybaveni transparenty nebo kurdskými vlajkami. „Akce jistě splnila svůj účel, i když jsme možná čekali větší ohlas,“ přiznávají organizátoři.

Podle nich by se Turecko mělo vrátit za své hranice a Česká republika použít dostupné nástroje, abychom je k tomu donutili. „Jedním bylo ukončení vývozních licencí na vojenský materiál a dalším je, abychom v Evropské radě prosadili sankce a případná další politicko-ekonomická opatření,“ upřesňují Hajnová s Pošvářem.

Piráti nelení a plánují další akci podobného zaměření. Bude se konat v pondělí 21. října od 17:30 opět na Masarykově náměstí.

Foto Facebook / Pirátská strana - Vysočina

Štítky nesouhlas, Turecko, invaze, Jihlava, Kraj Vysočina, Hana Hajnová, Recep Tayyip Erdoğan, Jan Pošvář, Sýrie, Praha, Brno, Ostrava, Třebíč

Na jihlavském náměstí se v úterý vyjadřoval nesouhlas s tureckou invazí. Další akce je plánována na pondělí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.