Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zastávka u Cityparku už slouží MHD. Její betonová podoba však trápí nejen jihlavského náměstka

Vozy městské hromadné dopravy již na zastávce „Na Brněnském mostě“ směrem do centra zastavují, finální podoba nové stavby však ještě hotová úplně není. A právě její aktuální vizuální podoba se stala předmětem diskuze nejen široké jihlavské veřejnosti, ale i představitelů města.

„Podobu zastávky nepovažuji za úplně šťastnou,“ přiznává bez obalu náměstek primátorky Petr Laštovička. „Rádi bychom na ní ještě zapracovali, abychom odstranili některé nedomyšlené věci.“ Dle jeho slov by mělo jít o zapuštění sloupů do opěrné zdi a jejich přesah do chodníků nebo vizuální podoba opěrné zdi. „Ta je subjektivně ve velkém kontrastu k hradbám.“

Jako případné řešení navrhuje zarůst zelení nebo vytvořit vkusné a kreativní graffiti, samozřejmě citlivě k historickému kontextu jihlavských hradeb.

PSALI JSME: Skvělá zpráva! Hradební ulice už bez omezení, do poloviny měsíce ještě přibude veřejné osvětlení

Od minulého týdne je doprava v Hradební ulici již bez omezení, od úterý 15. října je navíc nová zastávka do centra využívána městskou hromadnou dopravou. Rozšíření o bus pruh, které umožňují rychlejší průjezd vozům MHD, mělo být původně dokončeno už na konci července. Práce se ale zpozdily kvůli kanalizaci, která se neplánovaně musela zrekonstruovat.  

Rozšíření silnice s sebou přineslo i úpravu chodníků a propojovací chodník se schodištěm mezi Brněnskou a Hradební ulicí. Úprava této lokality bude zkompletována 15. listopadu po kolaudaci veřejného osvětlení a celé stavby.

Rozpočet stavby byl dodržen, město se na nákladech podílelo částkou 11 957 720,- Kč, Kraj Vysočina jakožto vlastník komunikace II/602 přispěl 2,4 miliony Kč na rekonstrukci povrchu. Posunutí termínu kvůli rekonstrukci kanalizace na cenu vliv nemělo.

Původně měl být tento projekt realizovaný společně s rekonstrukcí Brněnského mostu, bohužel se nevysoutěžil dodavatel.

Foto Dalibor Mašek

Štítky Jihlava, bus pruh, zastávka, městská hromadná doprava, chodník, rekonstrukce

Zastávka u Cityparku už slouží MHD. Její betonová podoba však trápí nejen jihlavského náměstka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.