Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Titul Knihovna roku putuje na Vysočinu. První místo patří Větrnému Jeníkovu

Ve čtvrtek 3. října předal ministr kultury Lubomír Zaorálek v Zrcadlové kapli Klementina ceny Ministerstva kultury ČR Knihovna roku 2019. Smyslem ocenění je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství. Kritéria pro hodnocení postihují šíři a rozmanitost práce knihoven i existenci nutných základních podmínek vytvářených samosprávou. Hlavní cenu a částku 70 tisíc korun získala knihovna Kraje Vysočina, a to Místní knihovna Větrný Jeníkov.

Knihovna je moderní informační institucí sídlící společně s obecním úřadem v centru městyse v budově novobarok­ního zámku, který je právě pro tyto potřeby částečně zre­konstruován a je chráněnou kulturní památkou.

Prostory knihovny jsou vzdušné, barevné a dýchají životem díky mi­mořádné osobnosti knihovnice. Její inspirativní a profesio­nální nadšení pro literaturu, knihy, koncepční práci s dět­ským čtenářem a knihovnu vytváří atmosféru, která obrací pozornost obyvatel obce k četbě, vzdělávání i místní histo­rii. Vyzdvihnout a ocenit je potřeba také úzkou spolupráci s vedením obce, základní a mateřskou školou. Knihovna ve všech směrech plní a překračuje standardy pro dobrou knihovnu, nabízí nejrůznější formy dokumentů, má kvalit­ní fond. Stává se tak místem, kam se lidé rádi vracejí. Knihovnu vede Eva Šamánková.

Neztratila se ani Číměř 

Také jedna z dalších cen putovala do Kraje Vysočina, konkrétně do Místní knihovny v Číměři, která ve facebookové soutěži Knihovna jinak získala 2. místo.

Číměř má 200 obyvatel – a plná čtvrtina, přesněji řečeno 48 z nich, má vyřízen čtenářský průkaz, který je opravňuje navštěvovat zdejší malou knihovnu. Ta čítá 1 625 knih, tedy více než 8 knih na jednoho obyvatele či téměř 39 knih na jednoho registrovaného čtenáře. Knihovna není vnímána jako pouhé zařízení pro veřejnost, ale také jako příjemný prostor, kam si lidé rádi chodí popovídat. Čtenáře se daří získávat i z řad dětí, velká část z nich už objevila, že knihy v sobě skrývají mnohonásobně větší kouzlo představivosti než televize a počítač. Knihovnu vede Michaela Láníková.

 

Foto Knihovna Větrný Jeníkov | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Knihovna roku, kniha, Větrný Jeníkov, ocenění, knihovna, Kraj Vysočina, Lubomír Zaorálek, Ministerstvo kultury České republiky, Česko, Zrcadlová kaple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Titul Knihovna roku putuje na Vysočinu. První místo patří Větrnému Jeníkovu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.