Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turné dopravní výchovy pro učitele základních škol

V silničním provozu jsou děti velmi zranitelné. Vzdělání v oblasti bezpečnosti chybí jim, pedagogům i rodičům. Tým silniční bezpečnosti společně s partnery proto pořádá semináře pro pedagogy o dopravní výchově. V každém krajském městě se v podzimních měsících realizuje seminář akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Pro pedagogy jsou semináře bezplatné.

Od roku 2011 do roku 2018 zemřelo na českých silnicích 107 dětí, 1 176 dětí bylo těžce a 16 261 lehce zraněno. Z celkové počtu 38 486 nehod bylo téměř v 15% označeno za viníka dítě.Především ti nejmenší nemají dostatek zkušeností, aby správně vyhodnotily dopravní situaci. Děti například špatně odhadují rychlost přijíždějícího automobilu k přechodu nebo vzdálenost automobilu.

Úroveň dopravní výchovy v České republice není optimální. Výsledky České školní inspekce, šetření Centra dopravního výzkumu a další zapojené instituce se shodují na nedostatečném vzdělání pedagogů. Ti často neabsolvovali žádné školení či kurz k výuce dopravní výchovy a nemají podpůrné materiály k výuce. Také výsledky žáků z šetření nejsou nikterak příznivé.

Projekt „Markétina dopravní výchova“ je určen nejen dětem, ale především pedagogům a rodičům. Projekt odborně kvalifikuje pedagogy k výuce dopravní výchovy. Současně poskytuje metodickou podporu plnou didaktických materiálů a jiných pomůcek, je doplněn aktivitami zvyšujícími efektivitu vzdělávání prostřednictvím preventivních programů v mateřských a základních školách, preventivních akcích realizovaných pro veřejnost a dalších aktivit. Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Chybí pravidelné vzdělávání pedagogů, stejně jako pomůcky a materiály. Proto se Tým silniční bezpečnosti společně s Policií ČR a dalšími partnery pustil do realizace projektu Markétina dopravní výchova a vyráží do krajů se semináři dopravní výchovy. „Těší nás zájem pedagogů o dopravní výchovu jako takový. V posledních letech jsme především na území Libereckého kraje vybudovali s pedagogy takové vztahy, že spolupráce neskončila s koncem semináře,“ říká Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti.

Během seminářů jsou pedagogové seznámeni se základními pravidly, systémem dopravní výchovy, legislativou a také nově vzniklými materiály v rámci projektu. Kurzy probíhají interaktivně. Učitelé nejsou jen pasivními příjemci informací, ale sami se zapojují. Důležitou součástí je také zpětná vazba. Z té jasně vyplývá, že řada škol nemá dostatečné informace o dostupných materiálech nejen tištěných, ale i internetových. „Pedagogové na našich seminářích oceňují především představení všech materiálů, portálů a aplikací, které jsou v současné době dostupné k výuce dopravní výchovy. Stejně pozitivně reagují na materiály a pomůcky, které jsme pro ně pod hlavičkou projektu připravili,“ říká Novotná.

V minulém týdnu Markéta s týmem lektorů navštívila již pedagogy v Moravskoslezském, Olomouckém a Pardubickém kraji. Tento týden navštívila České Budějovice a Prahu. Další semináře pokračují dle harmonogramu, který je dostupný na www.dopravnivychova.cz/stranky/100/seminare. „Seminářem to pro učitele a školy nekončí. Pokud budou mít zájem, mohou s metodikem spolupracovat i nadále. Mají možnost si zažádat o tištěné materiály pro všechny žáky na škole, dále naplánovat dopolední program pro žáky a spoustu dalších aktivit připravených nejen pod hlavičkou projektu,“ uzavřel Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Témata semináře:

  • Dopravní výchova v současném vzdělávacím systému
  • Legislativa silničního provozu
  • Metodika dopravní výchovy
  • Dostupné materiály pro výuku dopravní výchovy
  • Inovativní materiály pro výuku dopraví výchovy

Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, dopravní výchova, materiál, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká školní inspekce, Centrum dopravního výzkumu, Česko, Policie České republiky, Česká kancelář pojistitelů, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turné dopravní výchovy pro učitele základních škol | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.