Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři domy v historickém centru Jihlavy se opraví. Radnice bude jednat s majitelem Prioru

Masarykovo náměstí 21, U Mincovny 6 a U Mincovny 8. To jsou adresy tří domů, které se chystá jihlavská radnice opravit. Pomoci by jí měly dotace. V opravených prostorách domů na ulici U Mincovny najdou zázemí městští úředníci. Změny lidé již brzy zaznamenají také na Masarykově náměstí.

Domu s adresou Masarykovo náměstí 21 by se díky opravám měla vrátit podoba měšťanského paláce, jeho sály by měly sloužit i pro koncerty a přednášky. V přízemí domu již mnoho let funguje čajovna. Ta bude zachována i nadále. „Provozovatelé se budou muset připravit na ztížené podmínky, když budou muset během oprav na chvilku zavřít. Už s nimi jednáme,“ sdělila dnes Karolína Koubová, primátorka krajské Jihlavy. Na obnovu tohoto domu se radnice pokouší získat podporu v norských fondech.

Další chystaný projekt v městské památkové rezervaci se týká obnovy Masarykova náměstí, kde by první drobné úpravy mohly začít v příštím roce. Revitalizace náměstí bude probíhat po etapách, ty se ještě připravují. Už teď je ale jasné, že se náměstí více zazelená. „V příštím roce by se už daly na náměstí sázet nové stromy. Protože budeme vědět, kam a jak. Byla bych ráda, aby se to náměstí zazelenalo co nejdřív," řekla Koubová.

Parkování pod zemí? 

Ještě před začátkem stavebních prací se se podle ní mohlo na náměstí zlepšit i řešení dopravy. Jednou z nabízených možností je třeba parkování pod zemí, které se plánovalo už několikrát. „Věřím, že se to tentokrát podaří dotáhnout do úspěšného konce,“ naznačil možné plány v parkování v centru města Vít Zeman, náměstek primátorky.

Architektonickou soutěž na revitalizaci Masarykova náměstí loni města vyhrál pražský MCA atelier. Než vypracuje projektovou dokumentaci a stavba bude připravená k zahájení, je podle primátorky také potřeba jednat s majitelem obchodního domu Prior o možných úpravách. Vzhled obchodního domu kritizují zástupci jihlavské radnice dlouhodobě.

Obchodní dům spravuje firma Le Cygne Sportif Groupe. Ředitel její správy nemovitostí Jan Hamáček řekl, že společnost teprve dostala od radnice pozvánku k jednání. Podotkl, že v minulosti už ale takových jednání byla řada, bez výsledku.

Kanceláře v neutěšeném stavu 

Nových kanceláří by se mohli dočkat úředníci odboru životního prostředí a také odboru školství, tělovýchovy a sportu. A to ve dvou domech s adresou U Mincovny 6 a 8. Jde o areál tvořený dvěma budovami, v nichž dřív byla vojenská správa.  „Zejména odbor životního prostředí má hodně nevyhovující kanceláře. Ti by si určitě zasloužili lepší podmínky pro svou práci,“ sdělila k dalším plánům Koubová. Uvedené budovy se město několik let marně pokoušelo prodat. Na rekonstrukci požádalo o dotaci, výsledek se podle primátorky doví asi v listopadu.

Jihlava také podle posledního rozhodnutí zastupitelstva začne připravovat regulační plán městské památkové rezervace, který jí zatím chybí. Podle primátorky Koubové plán mimo jiné přispěje ke sjednocení pravidel pro opravy domů v rezervaci. 

Foto Lukáš Nevosád

Štítky náměstí, oprava, revitalizace, Prior, městská památková rezervace, dům, Jihlava, radnice, Karolína Koubová, Jan Hamáček, LE CYGNE SPORTIF GROUPE a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři domy v historickém centru Jihlavy se opraví. Radnice bude jednat s majitelem Prioru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.